Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-12-2001, 10:30 PM
pmizell's Avatar
Benz Zealot
 
Join Date: Jun 2001
Location: Houston, Texas
Posts: 838
Angry Rough idle after changing valve cover gasket

Took off the valve cover on my 300E today and changed out the gasket. The oil leaking from that area is fixed, but now for some reason it idles rough, and when coming to a stop the RPM's drop to about 500 and it almost cuts out.

I broke a hose (blowback hose?) at the clamp when removing the valve cover. It was extremely brittle. It's the small one that goes from valve cover to the block (about 3 inches in length), not the large one from valve cover to air housing.

For the most part I got the hose back together but I'm sure it's not completely air tight.

Anyone have a clue what might be happening here? Could that broken hose be causing the rough idle? Increased compression maybe from the gasket change? I'm clueless....

TIA

~Paul

_________________
'91 300E, 203,000mi

Last edited by pmizell; 12-13-2001 at 12:23 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-13-2001, 01:24 AM
Senior Member
 
Join Date: Apr 2001
Location: Beech Island, S.C.
Posts: 468
Yes
Reply With Quote
  #3  
Old 12-13-2001, 01:49 AM
pmizell's Avatar
Benz Zealot
 
Join Date: Jun 2001
Location: Houston, Texas
Posts: 838
Hey Stan, how do you like that Beetle? VW has come a long way eh?

~Paul
Reply With Quote
  #4  
Old 12-13-2001, 02:00 AM
Senior Member
 
Join Date: Apr 2001
Location: Beech Island, S.C.
Posts: 468
I love it. Traded in a Mercedes for it.
Reply With Quote
  #5  
Old 12-13-2001, 02:16 AM
Brian16V
Guest
 
Posts: n/a
It's the hose -- spring for a new one.

Brian16V
Reply With Quote
  #6  
Old 12-13-2001, 02:37 AM
pmizell's Avatar
Benz Zealot
 
Join Date: Jun 2001
Location: Houston, Texas
Posts: 838
Thanks guys; I suspected it was important when I heard the hissing coming from the cracked hose. Lot of vacuum moving thru it for sure.

~Paul
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Benzmac, Steve, someone, please share how an idle control valve fails. Tinker Tech Help 37 07-15-2002 02:01 PM
ROUGH COLD IDLE PROBLEM SOLVED BENZ-LGB Tech Help 12 05-31-2001 01:50 AM
Driver's Side Valve Cover Gasket s60 Tech Help 2 05-06-2001 08:50 PM
Valve cover gasket Jim Anderson Tech Help 7 12-02-2000 10:59 PM
Camshaft cover gasket myronbecker Tech Help 2 04-03-2000 07:59 PM



All times are GMT -4. The time now is 11:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page