Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-06-2012, 02:26 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 13
Angry No gears!

My 420sel just lost all forward and reverse gears HELP! Cars a 1991 and the transmission was rebuilt 2 years ago and has been working perfectly till the other day .I reversed out of a parking space switched into drive and nothing , reselected reverse nothing no gears . Checked the linkage all fine ,oil level fine ,dropped the oil pan everthing looked clean and the filter was not blocked and gear change plunger was moving in and out of the valve body . Moving on decided main pump might be kaput so pulled driver side oil cooler line and started engine after a brief spurt no oil flow so dropped the transmission .Removed torque convertor lokked fine full of clean oil .Removed main oil pump , drive tabs were in place and pump looked great Removed valve body everything looks clean no signs of broken bits or dirt ! Please anyone any ideas what could be causing the lack drive .There was no wierd noise no warning just suddenly no gears . Help!!!
Reply With Quote
  #2  
Old 02-06-2012, 05:03 PM
lsmalley's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Location: California
Posts: 1,944
transmission modulator? solenoid? not sure
__________________

1990 190E 2.6L
Reply With Quote
  #3  
Old 02-08-2012, 03:00 PM
Stretch's Avatar
...like a shield of steel
 
Join Date: Sep 2009
Location: Somewhere in the Netherlands
Posts: 14,452
Quote:
Originally Posted by salinasboats View Post
My 420sel just lost all forward and reverse gears HELP! Cars a 1991 and the transmission was rebuilt 2 years ago and has been working perfectly till the other day .I reversed out of a parking space switched into drive and nothing , reselected reverse nothing no gears . Checked the linkage all fine ,oil level fine ,dropped the oil pan everthing looked clean and the filter was not blocked and gear change plunger was moving in and out of the valve body . Moving on decided main pump might be kaput so pulled driver side oil cooler line and started engine after a brief spurt no oil flow so dropped the transmission .Removed torque convertor lokked fine full of clean oil .Removed main oil pump , drive tabs were in place and pump looked great Removed valve body everything looks clean no signs of broken bits or dirt ! Please anyone any ideas what could be causing the lack drive .There was no wierd noise no warning just suddenly no gears . Help!!!
That sounds like the weirdest thing ever.

So you had reverse - then nothing.

I guess it isn't this but you didn't specifically mention it - so I'll ask => was the torque converter fitted to the fly wheel correctly?

Can you post up some pictures of the end of the torque converter - and some pictures of the front pump?

What does the condition of the oil filter look like? (Picture?) Was the oil clean - is there something stuck in the filter preventing flow?
__________________
1992 W201 190E 1.8 171,000 km - Daily driver
1981 W123 300D ~ 100,000 miles / 160,000 km - project car stripped to the bone
1965 Land Rover Series 2a Station Wagon CIS recovery therapy!
1961 Volvo PV544 Bare metal rat rod-ish thing

I'm here to chat about cars and to help others - I'm not here "to always be right" like an internet warrior



Don't leave that there - I'll take it to bits!
Reply With Quote
  #4  
Old 02-09-2012, 02:00 PM
Registered User
 
Join Date: May 2004
Location: Natchez MS and Dallas TX
Posts: 355
Same thing happened to my SD. Turned out to be the front pump seals even though they looked good.
__________________
85 300 SD ~ 115K
82 500 SEC Euro ??K
78 450SL 164K
Reply With Quote
  #5  
Old 02-09-2012, 03:48 PM
dkveuro's Avatar
Sword of Damocles
 
Join Date: Jun 2003
Location: Here an' there.
Posts: 2,548
Have you checked the drive line? .........perhaps...just perhaps, the drive shaft or axles have sheared or whatever.

Never experienced a sudden loss of motion without some noise.


.BTW...Don't get under it to check with engine running in drive though...
Reply With Quote
  #6  
Old 02-10-2012, 08:38 AM
oldsinner111's Avatar
love all animals
 
Join Date: Nov 2008
Location: bristol,tn
Posts: 5,399
I had a Dodge do that once.Turn out a metal part inside tranny pan had broke,it shifted the gears.A $1.00 part,I made one with spring steel.
__________________
usaf vet
Reply With Quote
  #7  
Old 02-10-2012, 02:38 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 13
Thumbs down update

Hi Guys ,thanks for the replies here goes .
The driveshaft and flex plate are fine.
Torque converter looks perfect and the oil was clean.
Tranny filter was clear and very clean.
Modulator looked okay nothing broken.

So maybe those seals behind the front pump /(white teflon rings?) or something in the valve body (pressure relief valve?)
Tomorrow I will seperate the valve body and check out the relief valve .
To be continued :-

steve
Reply With Quote
  #8  
Old 05-31-2012, 03:16 PM
Registered User
 
Join Date: Jul 2008
Posts: 13
Smile magical returning gears!

Well after much head scratching still nothing found to explain the lack of gears .Stripped the whole valve body cleaned everything very carefully reassembled and refitted transmission . Voila I have gears ,guess it was a stuck valve !Still makes me worried everytime I go from reverse to forward though .
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 01:12 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page