Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 02-08-2002, 02:54 PM
dewatkins
Guest
 
Posts: n/a
Exclamation My heater is not right

My heater works sort of. As long as I leave the fan on low I get heat out of my heater where it is supposed to be, but when I turn fan on high by the swich or by turning on the deforster it gets cold in about 15 seconds. After doing a search I keep seeing the mono valve being a problem with heat. Can that cause the problem I am having? The problem is on my '91 300SE.

Thanks,
Davis
Reply With Quote
  #2  
Old 02-08-2002, 04:03 PM
sixto's Avatar
smoke gets in your eyes
 
Join Date: Jun 2000
Location: SF Bay Area
Posts: 19,752
A bad monovalve will provide some heat at low engine speed and little to no heat at high engine speed. It takes a few minutes to check your monovalve so it's hardly worth speculating.

Do a search on monovalve and username sixto. Also check out http://photos.yahoo.com/tabijan. One of the albums has photos of how to get to the monovalve.

Sixto
91 300SE
81 300SD
Reply With Quote
  #3  
Old 02-12-2002, 11:32 PM
Indianadriver
Guest
 
Posts: n/a
Arrow Me same problem

Quote:
Originally posted by sixto
A bad monovalve will provide some heat at low engine speed and little to no heat at high engine speed. It takes a few minutes to check your monovalve so it's hardly worth speculating.

Do a search on monovalve and username sixto. Also check out http://photos.yahoo.com/tabijan. One of the albums has photos of how to get to the monovalve.

Sixto
91 300SE
81 300SD
I have the same problem and just got my car back today after spending a total of 500.00 to get it fixed and still there is no heat when I hit the higher speeds. I went to the link in the above post but it doesn't work....Can you or would you mind elaborating a little more on the monovalve thing.....I would appritaite it. :-/

80-240D
86-190E (cold)
65 Bonniville convertible

Last edited by Indianadriver; 02-12-2002 at 11:38 PM.
Reply With Quote
  #4  
Old 02-13-2002, 12:09 AM
Member
 
Join Date: Feb 2001
Location: Lakewood NY
Posts: 85
SAME PROBLEM

Davis,
The heater on my 82 300SD has the same symptoms as you describe. I changed the mono valve but that didn't solve the problem. I just keep the fan speed on low and the interior heats up fine, it just takes longer.
If you get yours fixed, let me know what the solution is.
Thanks...
Bill
__________________
J. William Tarbrake
NY State Dealer 7014303DLU
Registered repair shop R7014303
82 300SD modified for waste vegatable oil
92 300SE 270K miles perfect
79 450SEL (2 tone custom paint for special occations) SOLD
80 450SL
79 450SL 69K Miles FOR SALE
86 Carver 28 Voyager twin 270 Crusaders (SOLD)
94 CARVER 32 Voyager(SOLD)
67 Chris Craft 40' Aft Cabin(twin ford 427 side oilers)
Reply With Quote
  #5  
Old 02-13-2002, 01:32 AM
dewatkins
Guest
 
Posts: n/a
Well thanks Bill, I started to order the part on line and didn't get checked out because I got called off to work. You just saved me a few bucks. I think it is something to do with air damns/baffles opening when the fan gets turned to high and letting outside (cold) air in, but I don't know enough about them to figure it out. At least I live in Texas and it doesn't get real cold, but when I turn on the defosters it gets cold also.
Reply With Quote
  #6  
Old 02-13-2002, 01:32 PM
sixto's Avatar
smoke gets in your eyes
 
Join Date: Jun 2000
Location: SF Bay Area
Posts: 19,752
Re: Me same problem

Quote:
Originally posted by Indianadriver


I went to the link in the above post but it doesn't work
[/B]
The period at the end of the URL shouldn't be part of the URL. Try http://photos.yahoo.com/tabijan and go to the Monovalve album.

My monovalve had an obvious tear.

Sixto
91 300SE
81 300SD
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Block heater! - Not the usual story.... Breckman99 Off-Topic Discussion 8 01-21-2005 12:33 AM
My worst nightmare - possible heater core leak ! yogiysh Vintage Mercedes 10 12-06-2004 12:23 AM
Did all 123 diesels come with the block heater? JHZR2 Diesel Discussion 6 09-19-2003 06:11 PM
Exploding Heater Cores? hill Off-Topic Discussion 3 06-03-2003 10:43 AM
Heater Core problem dave1shere Diesel Discussion 1 11-25-2002 12:16 AM



All times are GMT -4. The time now is 09:14 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page