Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-27-2013, 03:54 PM
RobertFini's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2002
Location: Millville, NJ
Posts: 222
Intermittent Things: Cruise Control, Intermitent Wiper and Turn Signals

There are several functions that have lately begun working intermittently on my 1994 E320T.

The cruise control typically works perfectly, holding a very steady speed and keeping me out of the limelight when tooling down the highway. Unfortunately, it occasionally stops working for no apparent reason but will come right back to life when I turn the ignition off and then back on again (if on the highway, I'll do this while still rolling by kicking the car into neutral, turning the key off and then restarting right away). Once this happens and I "reboot," it's usually fine for the remainder of the trip.

The windshield wiper is another thing that's got me scratching my head: the intermittent setting sometimes works, sometimes doesn't (lately more not), but the two steady-on settings work just fine all the time.

Finally, the turn signals are acting up as well - sometimes working, sometimes not, with no apparent pattern. Thanks in advance for any insight.

I can't find any connection between these three issues, so they might be randomly unrelated, or maybe there is some common element that I'm not seeing.

Best Regards,
Rob

__________________
Rob Fini

'07 E350T 4MATIC, 220k (wife's)
'06 E320CDI, 218k
'05 T1N Sprinter 2500/Pleasure-Way Plateau TS, 59k
'99 E320 4MATIC, 248k (dormant)
'97 C36AMG, 270k (son's)
'94 E320T, 249k
'93 190E Sportline LE, 168k (daughter's)
'84 190E-2.3/5spd (Stage Rally Racer)
'66 230 W110 Sedan (Barn Find, Vintage Racer build in progress)
Reply With Quote
  #2  
Old 03-27-2013, 04:05 PM
JamesDean's Avatar
Electrical Engineer
 
Join Date: Apr 2005
Location: NE Ohio
Posts: 5,034
I would suggest cleaning connection points. Maybe you've got a wiring harness issue?

I was hoping I would be able to help out with your cruise problem but I believe the 94's cruise is integrated into another controller unlike the previous style of cruise controls
__________________
Cruise Control not working? Send me PM or email (jamesdean59@gmail.com). I might be able to help out.
Check here for compatibility, diagnostics, and availability!

(4/11/2020: Hi Everyone! I am still taking orders and replying to emails/PMs/etc, I appreciate your patience in these crazy times. Stay safe and healthy!)


82 300SD 145k
89 420SEL 210k
89 560SEL 118k
90 300SE 262k RIP 5/25/2010
90 560SEL 154k
91 300D 2.5 Turbo. 241k
93 190E 3.0 235k
93 300E 195k
Reply With Quote
  #3  
Old 03-27-2013, 04:17 PM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
The wipers & turn signals are done by the combination relay in the rear of the fuse box.

Does the ABS light or the triangle light ever come on?
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
  #4  
Old 03-27-2013, 04:54 PM
RobertFini's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2002
Location: Millville, NJ
Posts: 222
Quote:
Originally Posted by mbdoc View Post
The wipers & turn signals are done by the combination relay in the rear of the fuse box.

Does the ABS light or the triangle light ever come on?
The ABS and ASR triangle lights only come on when they should - at startup and under slippy conditions.
__________________
Rob Fini

'07 E350T 4MATIC, 220k (wife's)
'06 E320CDI, 218k
'05 T1N Sprinter 2500/Pleasure-Way Plateau TS, 59k
'99 E320 4MATIC, 248k (dormant)
'97 C36AMG, 270k (son's)
'94 E320T, 249k
'93 190E Sportline LE, 168k (daughter's)
'84 190E-2.3/5spd (Stage Rally Racer)
'66 230 W110 Sedan (Barn Find, Vintage Racer build in progress)
Reply With Quote
  #5  
Old 03-31-2013, 12:21 PM
RobertFini's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2002
Location: Millville, NJ
Posts: 222
I pulled out the combination relay and popped off the cover; a visual inspection revealed nothing obvious, so I reassembled it, cleaned off the contacts and put everything back together. Alas, nothing has changed, operation is still intermittent with no apparent pattern. I'm beginning to suspect the multi-switch, although it is possible that the relay is shot.

Is there any way to test the relay?
__________________
Rob Fini

'07 E350T 4MATIC, 220k (wife's)
'06 E320CDI, 218k
'05 T1N Sprinter 2500/Pleasure-Way Plateau TS, 59k
'99 E320 4MATIC, 248k (dormant)
'97 C36AMG, 270k (son's)
'94 E320T, 249k
'93 190E Sportline LE, 168k (daughter's)
'84 190E-2.3/5spd (Stage Rally Racer)
'66 230 W110 Sedan (Barn Find, Vintage Racer build in progress)
Reply With Quote
  #6  
Old 04-13-2013, 07:18 AM
95 E320 w124 Wagon
 
Join Date: Mar 2010
Location: Minnesota
Posts: 63
Sorry I'm late to this discussion but here's a thread a while back that I posted a photo of that Combo Relay. You can actually fix it if you can solder bigger looking joints. My hazard, turn signals, and intermittent wipers ALL were on the fritz due to cracked/broken solder joints. The thread has the actually pics of the joints in question.

here's the link:
94 E320 - Intermitten delay wipers

Regarding you cruise control...sounds like it maybe your Throttle Actuator. It's the wiring insulation that goes belly up like the engine wiring harness...search for it and you'll find boat loads of info on it.
Reply With Quote
  #7  
Old 04-19-2013, 01:16 PM
RobertFini's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2002
Location: Millville, NJ
Posts: 222
I purchased a new combination relay from Pelican Parts and it cured the problem - I will probably take a close look at the one I took out and see if it needs re-soldering, then hang onto it as a spare.

Thank you all for your help.

Best Regards,
Rob

__________________
Rob Fini

'07 E350T 4MATIC, 220k (wife's)
'06 E320CDI, 218k
'05 T1N Sprinter 2500/Pleasure-Way Plateau TS, 59k
'99 E320 4MATIC, 248k (dormant)
'97 C36AMG, 270k (son's)
'94 E320T, 249k
'93 190E Sportline LE, 168k (daughter's)
'84 190E-2.3/5spd (Stage Rally Racer)
'66 230 W110 Sedan (Barn Find, Vintage Racer build in progress)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 04:17 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2020, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page