Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 05-01-2002, 11:06 AM
Posts: n/a
Question MB E300D 1997 - Sunroof does not totally open

My sunroof opens about 2 inches, start to make a lot of noise and will not open any futher. When I try to help it with one hand pushing and the other pressing the open button, it can open completely. There is no problem closing it. The closing process works perfectly.

When I try to open it over the 2 inches position (without helping it), it makes a lot of noise and I feel the motor forcing. I see I can damage something.

There is no problem going to the tilt (angle) open position.

Does anyone know what is causing this ? Does anyone have the instructions on how to fix this or remove the sunroof?
Reply With Quote
Old 05-01-2002, 04:36 PM
blackmercedes's Avatar
Just a guy
Join Date: Dec 2000
Location: St. Albert, Alberta, Canada
Posts: 3,492
It's sounds like it's out of synch. Open the tilt feature, and hold the button in "open" for about 10 seconds.

If that doesn't fix it, then I have no idea of what to look for next. Sorry.
John Shellenberg
1998 C230 "Black Betty" 240K

Reply With Quote
Old 05-01-2002, 05:46 PM
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
Sounds like the control cables are comming out of their tracks! Sunroof work should be left to a PRO!
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
Old 05-02-2002, 07:48 PM
Posts: n/a
Sorry, this is not a synchro problem. This is not a cable problem too. The cable is in its track. So thanks for the time you have taken to post your messages and for your advices.

If by any mean you would happen to know where I can find instructions to get this sunroof removed, I would greatly appreciate.

Reply With Quote
Old 05-02-2002, 08:19 PM
Ashman's Avatar
Service Advisor
Join Date: Sep 2000
Location: Sherman Oaks, CA
Posts: 4,748
My sunroof moved very slowly when closing when I first got my car. I greased the rails, and it has been fine ever since.

I'm not sure what you can do to fix it, but is there a chance something is caught in the rail?

Maybe it needs to be greased a bit?

Maybe its a gear that is is slipping in the sunroof motor?

I'm no tech, Just brainstorming on things that could be a culprit. I'm a good troubleshooter when it comes to mechanical things, and I try my best to come up with things that might not be obvious, or that might seem way out there, I usually find that trying things that are way out there, can sometimes produce the results needed to fix the problem.

Good luck on your search for a repair.

Personally I would have a sunroof shop take a look at it. Have you looked up ASC? They do sunroofs, I'm not sure if there is one where you are, but I know there is one in los angeles somewhere.

'92 300CE - Sold
2004 C240 - C7 Wheels
2015 ML350 - P1, Pano, Ash poplar wood, Sport Dinamica interior, Running Boards Keyless go.
Reply With Quote
Old 05-02-2002, 08:48 PM
Senior Member
Join Date: Apr 2001
Location: Baton Rouge
Posts: 485
You might want to follow suggestion by MB DOC. Sunroof on late model vehicles are not a good thing to try to take apart by a DIYer . All we can do is give advice . Personally it sounds like it needs a cable kit to me.
euro 287
Mercedes Technician 7 Years (retired to Hyundai)
2000 Dodge Durango
98 Mazda truck
Reply With Quote
Old 05-03-2002, 03:02 PM
Posts: n/a
Thanks for the ideas. I have already tried to lubricate the rails. I think I will have some MB tech look at it. I will keep you posted on this.

Thanks once again.
Reply With Quote
Old 05-05-2002, 08:51 PM
Posts: n/a
Thumbs up

Problem resolved,

I took a second look at the sunroof to see there was a lot of dirt around the tracks. I cleaned this up and gently oiled the 2 tracks. It now runs smoothly, just as a brand new.

Thanks for your help all. Thanks for the tip Ashman.

Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 08:24 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page