Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-18-2018, 01:48 AM
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: Ohio
Posts: 36
W124 3.0 non idle surge

92 3.0 w 124 above 1500 RPM or 40 mph the car will speed up about5-10 mph without any increased pressure on the pedal.


205 k with new Head gasket,recent cap, wires, plugs, etc. I am thinking overvoltage relay as it has a used one that was installed about 20 k miles ago. Idle is stable with no lack of power or hesitation. Can you check these engines for codes successfully?

__________________
92 300e 205 k miles decent -wife's ride
91 300 TE many upgrades and very clean-Junk yard rescue ( son's "hot rod")
68 250 s Low rust great shape
91 300e 236k ( rear ended and sheared metal subframe mounts /sway bar )
85 300TD 310k

Below have moved on
77 300d 36k miles one elderly owner! Now in Ca fully restored
79 300 sd 49k miles( time capsule clean )sold and still in ohio
66 230s new at factory "das boot" gone.
93 190e 2.6 crunched-hard no injuries
69 220d rusted away
Reply With Quote
  #2  
Old 08-18-2018, 08:52 AM
Diseasel300's Avatar
Registered User
 
Join Date: May 2016
Posts: 6,043
Kind of a vague problem description. Can you be more detailed? Is it possible the accelerator linkage is binding or staying partially applied?

The OVP will be the least of your issues, if it has intermittent problems, you'll have plenty of symptoms.
__________________
Current stable:
1995 E320 149K (Nancy)
1983 500SL 120K (SLoL)

Black Sheep:
1985 524TD 167K (TotalDumpster™)

Gone but not forgotten:
1986 300SDL (RIP)
1991 350SD
1991 560SEL
1990 560SEL
1986 500SEL Euro (Rusted to nothing at 47K!)
Reply With Quote
  #3  
Old 08-18-2018, 02:03 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2007
Location: Ohio
Posts: 36
I know...when I worked at a BMW service dept. I hated when a customer would make a statement like I did . I replaced the gas cap which was a poorly sealing chinese POS and had a OVP relay so I swapped it out. The "symptoms" have seemingly evaporated.

Upon a discussion with my wife she said she used the cruise and that's when the symptoms appeared. I had some issues with the ASR linkage about 40 k ago and lubed and cleaned all of the linkages at that time. They still seem very responsive.

What would happen is the car would speed up like it had a defective VPS ( Veh. speed sensor) Idle is always rock steady and smooth throughout the power band. As my wofe says "It's like a hand would push you forward a bit and stop when you let of the accelerator"

I work in MH and gave my wife a full psych eval so she is good there ;-) The symptom only appeared 3x with me at the helm ......
__________________
92 300e 205 k miles decent -wife's ride
91 300 TE many upgrades and very clean-Junk yard rescue ( son's "hot rod")
68 250 s Low rust great shape
91 300e 236k ( rear ended and sheared metal subframe mounts /sway bar )
85 300TD 310k

Below have moved on
77 300d 36k miles one elderly owner! Now in Ca fully restored
79 300 sd 49k miles( time capsule clean )sold and still in ohio
66 230s new at factory "das boot" gone.
93 190e 2.6 crunched-hard no injuries
69 220d rusted away
Reply With Quote
  #4  
Old 08-18-2018, 11:00 PM
lsmalley's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2006
Location: California
Posts: 2,136
I believe the cruise control does kick in at about 40 mph if I'm not mistaken. Might wanna check there, maybe disable the cruise control and take it for a spin and see what happens. Another thing could be throttle body, but I doubt it.

__________________

1990 190E 3.0L
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 03:48 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2024, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2024 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page