Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Closed Thread
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-26-1999, 10:59 AM
MikeM's Avatar
Registered User
Join Date: Apr 1999
Location: Cincinnati, OH, USofA
Posts: 135
Lee, Your right it's normal.

In the 400E/500E Introduction Book, there is a specific concerning the delay of upshift from 1-2, this is active when coolant is below 40 C.

It reads as follows:
The upshift delay occurs:

After exceeding a vehicle speed of 5 mph for 8-13 seconds up to a maximum of 24 mph.

The 1-2 upshift delay is controlled by then LH control Unit and the first gear start relay (K29/1) which is located in the fuse and relay box, position "E".

A malfunction of the delay is stored as impulse readout "29" in the LH control unit's malfunction memory.

In my instance it doesn't shift until After I stop at my first stop sign coming out of my house in the morning. The sign is approx. 150 feet from the driveway. Not one to floor it until it is warm I haven't forced it to shift until the next stop sign which is when I have exceeded the 24 MPH boundary.

There is also a upshift delay for the 2-3 upshift to help heat the catalyst. It raises the point of the shift. No more details in this booklet, but you are referred to the MY 1992 140 Introduction manual in Group 27.

The 1-2 delay only pertains to model 124.034 (400E)

A couple of items I am wondering about are: The wiper of the 500E has an extended reach of 4mm over the other models. Is the blade longer or the arm longer?

The Headlight units have Auxialry high beams instead of Fog lights. When I looked inside it seemed that the yellow portion (reflector) for the fog light was contained inside, Can it be removed or is the pattern/assembly completely different ( I would assume yes)?

Just curious?

Mike Mullins
71 250 Coupe
92 400E Sedan
90 944/S2 Cabriolet
Old 07-26-1999, 02:17 PM
Michael's Avatar
Join Date: Jul 1999
Location: CT, USA
Posts: 2,699
I've got a '92 500E, so I thought I'd respond. As regards the wiper blade/arm, the extra length must be the arm since the blade's the same as my '88 300TE.

Now, about the auxiliary driving lights...the lenses are different (more clear)than those of my 300, so I think there's more to it than just pulling the reflector, the bulb's are exactly the same, but the auxiliary's beams are very concentrated, whereas the amber fog lights are quite diffuse. I will sya that the driving lights work fabulous!

You may be able to convert to the 500E lens, and therefore have the driving light functionality. However, your car's wired different, such that the fog light switch will light the auxiliariesrather than the high beam switch as on the 500.

Good luck!

'92 500E
'88 300TE
Old 07-29-1999, 12:42 AM
Registered User
Join Date: Mar 1999
Location: Atlanta, Georgia, USA
Posts: 1,342
Being on vacation I'll just chime in that upshift delay is non-existent on 500E's as they start in 2nd gear. Even reading Benzmac's literature I can find no reference to 500E upshift delay, it is a 400E/E420 thing. My car seems to get up to normal (80C and above) temp very quickly, quicker than the 400E ever did with upshift...

Michael is right about the differences in the lighting/wiring. You can get comparable results with some conversion work, the controls will just be different.

I'm pretty sure the wiper differences are in the arm somewhere. If a couple mm bug you that much, I suppose the conversion could be done.

If you are really serious about doing either conversion, let us know and we will be happy to help with P/N #'s via PartsShop.

hope this helps...Lee

Closed Thread


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Upshift delay - not so much W140 ehmand Tech Help 19 01-31-2007 11:34 PM
P1700 Upshift Delay BENZ TEK Tech Help 1 04-05-2004 07:20 PM
stevebfl - Upshift delay adjustments vince Tech Help 3 10-20-2003 09:47 AM
Fault 26 Upshift delay switch over valve-open or shorted 94MEBEe320 Tech Help 4 04-24-2003 07:39 PM

All times are GMT -4. The time now is 10:25 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page