Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Closed Thread
LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-07-1999, 12:58 PM
Posts: n/a


I'm starting to worry a problem my car is having: with engine cold when braking and hitting the 30KPH (~20MPH) mark the transmission downshifts and a BIG "tunk" is heard from the back end, seemingly from the passenger side. This does not happen after the engine has warmed up and is much less noticeable if I am not braking. Upshifts are OK. Not extra smooth, but nothing to complain about.

The vacuum to the transmission is OK, there is but a small vacuum leak in the climate control (tracked it down to a solenoid activated valve in the dash, only leaks when powered, so I can take that out of the equation). Also, the transmission will not downshift under acceleration. I need to hit the switch at the end of the accelerator's travel for it to downshift.

Any help/experience/tip appreciated.


1982 300D - <A HREF="
" TARGET=_blank>

Old 09-07-1999, 09:28 PM
Registered User
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
The most common thing is a vacuum leak or not enough vacuum when cold. The vacuum pump should be checked when the car is acting up.


Old 09-08-1999, 03:27 PM
Posts: n/a
Thanks BenzMac. That was the problem.

I read your reply last night and, as luck would have it, I received one your competitor's (name withheld...) parts catalog yesterday. I'd ordered it just for the vacuum diagrams I'd been told it contained. I opened it up to the transmission vacuum diagram, compared it to my car's and voila! The setup was wrong!!!

I know it was still as it was when I bought the car. I'd replaced some parts and moved stuff around but I'd made a drawing of the setup and always put it back as it was. I guess the previous owner - a shop - wasn't as careful.

Thanks again.


1982 300D - <A HREF="
" TARGET=_blank>

Closed Thread


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
300D 123 Chassis 1983 Vacuum Problem MattRick Diesel Discussion 4 12-21-2004 09:45 PM
Why is my 98 300d 606 engine sluggish cold? Balcones Diesel Discussion 20 12-04-2004 01:26 AM
88'190D 2.5 auto transm shifts very hard 1>2 when engine is cold nvan Diesel Discussion 0 11-02-2004 01:43 PM
Tranny shifts hard on cold mornings. spinedoc Tech Help 1 10-22-2004 09:43 PM
123 300D Clutch acting strangely Gray Market Survivor Tech Help 3 09-07-2001 07:42 AM

All times are GMT -4. The time now is 05:58 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page