Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 04-25-2003, 06:07 PM
swongamacher
Guest
 
Posts: n/a
190E Transmission failure?

Visiting from the Roadfly BMW forum and heard tech advice was great here. Trying to help my brother diagnose a transmission problem in his 1980's 190E. Sitting at the stoplight and hit the gas and did not move. No sound or signs of death. Car will go in Reverse, but nothing engages when he puts it in drive. Any ideas on what he should look at first?
Reply With Quote
  #2  
Old 04-25-2003, 06:15 PM
Moderator
 
Join Date: Mar 2000
Location: Gainesville FL
Posts: 6,844
Band failure is typical on those 722.4 trannies.
__________________
Steve Brotherton
Continental Imports
Gainesville FL
Bosch Master, ASE Master, L1
33 years MB technician
Reply With Quote
  #3  
Old 04-26-2003, 11:29 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2000
Location: Charleston, West Virginia, USA
Posts: 110
Steve is right on the money. Having been the previous owner of a W201 whose 722.4 tranny went south; it was - I started the car, put her in gear and the main drive band was gone. No slipping till then, no noise or feeling. Just a dead band. Here in Va, a rebuilt (and MB warrantied) tranny installed was about $1600 last year.

Best of luck,

John Meadows

'87 420 SEL
'83 300D
'85 190E 2.3 (dead)
__________________
John J. Meadows
'87 420SEL
'85 190E 2.3L 105k mi.
'83 300D Turbo 298k mi.
Reply With Quote
  #4  
Old 04-28-2003, 01:43 PM
yal's Avatar
yal yal is offline
Benz-smart
 
Join Date: Oct 1999
Location: New York, Long Island
Posts: 2,705
Yep Band failure. Happened to me 60 miles from home and at a traffic light just like you. Had to reverse into a parking spot.
Reply With Quote
  #5  
Old 04-30-2003, 01:26 PM
swongamacher
Guest
 
Posts: n/a
thanks everybody

this gives us some guidance when we talk to the mechanic. What exactly is the "band" that is failing?
Reply With Quote
  #6  
Old 05-04-2003, 01:01 AM
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Niantic,Ct. Attawan
Posts: 143
My '85 likes to "surge" into 2ND, I'm assuming tranny problems.
Questions:

$1600.00 ?!!!!!!

My '85 is a W201? (built late '84, 14" wheels,wiper rests on pass. side)

722.4?????????

Thanks in advance

-M
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 10:05 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page