Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-16-2000, 10:50 AM
matthew merrill
Posts: n/a
Sometimes when I first start my 78 300D the
idle will skip or stumble. If I hold down
the accelerator pedal I can make the skip go
away. There seems to be alot of exhause smoke on
the first start up.
Is this an injection pump issue? I have a new
rebuilt head, timing chain, both fuel filters
and use a fuel additive every other tank.
Reply With Quote
Old 03-16-2000, 11:33 AM
Join Date: Mar 2000
Location: Gainesville FL
Posts: 6,844
I would remove injectors and bench test. While out I would check compression. If all cylinders were above 300psi I would worry next about the pump. The first thing I would do to it is replace the pump element check valve to cylinder seals brass ring part# 000 074 17 59. Unfortunately I think you have the pump with external fuel correction. This can be determined by whether there are two 13mm wrench, 8mm nuts holding (and adjusting the pump cylinder) right blow the injection line. This adjustment is only for pump shops so they will have to replace the seals and probably the element check valves. To solve the problem. The early mechanical (as oposed to pnuematic) pumps had three updates to the check valve design. The problem is that a portion of the column of fuel in the line leaks back into the pump causing the first pump pulses to refill the line before proper injection can occur. As the leakage always varies cyl to cyl the engine starts running one the cylinders one or more at a time.

Steve Brotherton
Owner 24 bay BSC
Bosch Master, ASE master L1
26 years MB technician
Reply With Quote
Old 03-16-2000, 08:42 PM
Registered User
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
The other thing here is to check and make sure that the glow plugs are working correctly. If one or two go south, it will skip a little on start up.

1981 280GE SWB
1987 16V

Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1995 E320 W124 M104 idle / stumble woes Hirnbeiss Tech Help 21 08-12-2004 03:51 PM
300D Rough Idle sperry Diesel Discussion 3 10-24-2003 11:50 AM
Solved Rough idle on my 300D and Tachs out longer Steve 300D Diesel Discussion 5 08-15-2002 12:34 PM
Fast idle, stumble on acceleration Max J. Sandler Tech Help 3 02-27-2002 09:52 AM
Rough idle on 87 300D solved! psfred Diesel Discussion 17 11-28-2001 03:49 AM

All times are GMT -4. The time now is 08:57 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page