Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-25-2000, 07:56 PM
Posts: n/a
I have a question, is it normal upon cold startup for the engine to immediately go to 1000+/-, then settle into a warmup idle (100-200 rpm above idle)? I have read elsewhere that most engine wear occur's during startup, and since it can be cold up here, I am concerned that this reving can cause damage, I would be interested on any input. Thanks.

96 C280
Reply With Quote
Old 03-25-2000, 09:37 PM
Registered User
Join Date: Jan 2000
Location: New Bedford, MA USA
Posts: 1,583
How long before the RPM's drop? Sounds like you might be running a bit rich on startup. Don't know if that engine has thermo valve or if it has a cold start injector which may be staying open too long.

Jeff L
1987 300e
1989 300e
1987 BMW 325
Reply With Quote
Old 03-26-2000, 08:21 PM
Registered User
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
We have seen this many times on the C's, and I think that it is normanl.

1981 280GE SWB
1987 16V

Reply With Quote
Old 03-26-2000, 09:58 PM
Posts: n/a
I cringe every time I start the car cold, I don't hear anything bad from the motor, but it almost make me wish for a Oil prime pump for a couple of sec to get the Oil pressure up before anything inside moves.
BTW, it usually drops down within 1 sec.
Reply With Quote
Old 03-26-2000, 11:25 PM
Aaron's Avatar
Join Date: Aug 1999
Location: Cincinnati, Ohio
Posts: 1,935

This is normal in the 6 cylinder engines. Generally, the oil pumps quick enough right after ignition that vital parts get lubricated quickly enough. My 300E 2.8 does the same thing and each one I've had in the shop (104 motor and others) exhibits the same habits. Don't worry. If MB thought it would be detrimental to engine longevity, they wouldn't have designed it to do that.

Aaron Greenberg
MB technician
Precision Motorcars, Cincinnati, Ohio
'67 250SE Cabriolet
'77 450SL
'80 300SD
'85 380SE
'89 420SEL
'93 300E 2.8
'74 Jensen Interceptor Mk.III
'81 DeLorean DMC12
'85 BMW 745i Turbo
Reply With Quote
Old 03-26-2000, 11:44 PM
Posts: n/a
I'm forgetting that Mercedes engineering is World Renown for a reason, results! I just wanted to make sure I didn't have a problem, Thanks for the info.

96 C280
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Inconsistent cold start behavior, 300E DavidB29 Tech Help 23 03-06-2007 08:44 PM
Cold engine clattering (300E) upon startup prevented if... pmizell Tech Help 0 02-04-2003 02:41 AM
380SE - High fuel consumption : Diagnosing the Cold Start Valve amit Tech Help 3 01-24-2003 06:29 PM
Cold miss/hot miss M117 MikeTangas Tech Help 14 02-28-2002 11:15 AM
noise upon cold startup Lube Tech Help 4 06-07-2000 09:02 PM

All times are GMT -4. The time now is 01:41 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page