Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 03-25-2000, 06:36 PM
Posts: n/a
Hello. When I start my engine and drive my car(without warming the car up), I notice that rpm goes up to like 3000(car doesn't go any faster bc it's still in 1st gear). Then, all of a sudden, it comes back down(from 1st gear to 2nd gear, i think). When changing from 1st to 2nd gear, I hear this weird sound breifly( like it's kicking it back) After that, everything is normal. It doesn't bother me too much but, i am afraid it's bad for the engine or something. WHAT IS GOING ON? Is this related to differential? Do i need to have it checked soon? Please help. I REALLY HOPE IT'S NOTHING SERIOUS>>>Can this be caused by not changing oil when it is supposed to?
Thanks always. ... Justin.

[This message has been edited by AMGCKlass (edited 03-25-2000).]
Reply With Quote
Old 03-25-2000, 09:54 PM
Registered User
Join Date: Jan 2000
Location: New Bedford, MA USA
Posts: 1,583
is this the same car you are having all the other problems with?? If it is, you ought to have been back to the dealer or been in contact with the party you bought it from. Your list of difficulties seems endless. I really feel bad that you're having such a crappy experience with that car.

Jeff L
1987 300e
1989 300e
1987 BMW 325
Reply With Quote
Old 03-26-2000, 10:22 AM
Posts: n/a
Year and model?

Remember that newer cars have the delayed upshift when cold to warm up the catalytic converter quicker. Any minor problem would be more noticable at this time. Still best to have it checked out at the dealer.

Reply With Quote
Old 03-26-2000, 08:24 PM
Registered User
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
The delay holds the RPM so it will heat up the exhaust and fire off the catalyst. IF you try to disconnect, you will set a code.

1981 280GE SWB
1987 16V

Reply With Quote
Old 03-27-2000, 12:29 PM
Posts: n/a
Normal normal normal. My 93 190 2.6 does the same thing. My solution: on cold starts I usually let it idle for a full two minutes or so because I really dislike the high-rpm/hard-shift combo. It may still delay, but for a shorter period of time and will go to second at a lower rpm.
Reply With Quote
Old 03-27-2000, 09:09 PM
Posts: n/a
Thanks guys. I won't worry about this problem. I think I should warm up my engine before I drive. Thanks again.
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Please help me start a non-starting 240D. ericnguyen Diesel Discussion 4 05-15-2003 09:58 AM
Please help me start a non-starting 240D. ericnguyen Tech Help 2 05-15-2003 07:02 AM
What may be wrong if a 1981 Mercedes 240D can only start when doing a push start? ericnguyen Diesel Discussion 5 03-26-2003 10:40 AM
260E has sparks but will not start saumil Tech Help 3 08-17-2001 02:29 PM
1991 420SEL - beginning of a cold start problem DieselGuy Tech Help 1 07-30-2001 03:56 AM

All times are GMT -4. The time now is 11:59 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page