Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-13-2001, 12:08 AM
Registered User
Join Date: Aug 2001
Location: Houston, Texas
Posts: 393
260E has sparks but will not start

I have a 1987 260E which has developed a strange problem. It starts fine in the morning, drives normally till I reach the office, a 30 mile drive. If I try to start it after 45 minutes, the first crank will start but the car will stop right away, the second crank will start fine. If I try to start it after about 4 hours, it will not start (note that it again starts fine the next morning, in just one crank). I checked the output of the coil and there is spark everytime the starter cranks, this spark is similar to the one that occurs when the car starts cold. Inspite of the spark, the car does not start so it looks like a fuel problem. Another thing that happens is there is smell of fuel coming from my a/c vents if I continue to crank and try to start. Note that there is no gas smell once the car runs (e.g. in the morning). I have a new fuel pump, new starter, new rotor, new distributor, new fuel relay, new integrity relay. Once the car starts, it runs great.

On a seperate issue, my condenser fan does not come on, I have tested the fan, it works just fine, what could be the problem ?

I dont know if the starting problem is related to another problem I am having, my ABS light ocassionally comes on, after making some vibrations on my brake pedel. As far as I can tell, the ABS light coming on and car not starting have no correlation. I have seen the messages mentioning OVP relay, but I cannot understand how a relay failure can cause the gas smell, my guess is these two problems are independant, if I change the OVP relay, my ABS problem will goaway but the starting problem will stay perhaps because it is fuel related.

If anyone has any suggestions, please advice.
Saumil S. Patel
Reply With Quote
Old 08-13-2001, 12:43 AM
ymsin's Avatar
Driver, Mercedes-Benz
Join Date: Feb 2001
Location: Malaysia
Posts: 1,645
I would suggest looking into your ignition clutch for the first problem.
... Kerry

126 tailed by a 203, 129 leading the pack.
Reply With Quote
Old 08-13-2001, 01:36 AM
Registered User
Join Date: Jun 1999
Location: Surrey, Beautiful British Columbia, Canada
Posts: 750
the OVP cures a lot of problem. since your diagnostic
message points to your OVP, change it and for sure it will
fix some if not all your problems.
Reply With Quote
Old 08-17-2001, 02:29 PM
Registered User
Join Date: Aug 2001
Location: Houston, Texas
Posts: 393

Here is some more information, that most likely rules out the ignition clutch.
When the car fails to start, there is current going to the spark plugs, meaning the
rotor is turning.

Also accidently, I found out that if I depress the gas pedal all the way and then
crank the engine, it starts right away. So far this technique has worked all
the time (atleast 10 times).

Also right before the car is going to stop, if I press the gas pedal, only the
indicator that shows fuel economy on the dash moves, but the rpm does not
change. After it stops, as usual, if I keep cranking without depressing the gas pedal
the car does not come on. As soon as I press the gas pedal, has to be all the way in,
the car comes on right away.

Have not tried to replace the OVP yet.

Any clues ?

Thanks in advance.

Saumil S. Patel
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
16V - hard start Prime16 Tech Help 5 01-03-2005 12:20 PM
88 260e Hard Start...Too Rich bountyhunter Tech Help 8 12-27-2004 01:43 PM
W124 E320 no start - pulled neutral safety switch - what do you think? 71Rcode Tech Help 21 11-24-2004 07:04 AM
Where to begin ? Car doesn't start (doesn't turn over) renyf1 Tech Help 23 06-22-2004 11:29 AM
Sequence to start a M104 atamians Tech Help 1 01-17-2003 04:26 PM

All times are GMT -4. The time now is 04:48 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page