Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-22-2003, 01:31 AM
BENZ-LGB's Avatar
Strong, silent type
 
Join Date: Apr 2001
Location: Southern California
Posts: 1,663
420SEL auto tranny question

I have a 1991 420SEL with 238K miles on the ticker. The car runs fine. The engine is smooth. The tranny shifts well, on time and powerfully.

The other day, however, the tranny did something weird. After driving for about 3 miles, the tranny wouldn't shift out of first. The engine would rev up, but no shift. When the engine revved, the economy (vacuum) gauge wouldn't move past the economy (left) side. In other words, it would just stay put.

I pulled over the side of the road and the engine was idling smoothly, ruling out some sort of vacuum failure.

I put the car in PARK, turned the engine off, and then re-started it.

the car then ran fine and shifted as always--right on point.

The car, engine, and tranny have been running A-OK since then, but now I am somewhat worried about a major trans job.

I am taking my car for a regularly scheduled service on August 26. My echanic will then take a gander at the tranny.

Before I take the car to him, I'd like to hear from ayone here if they have had the same problem with the tranny. And if so, what was the solution?

Any ideas, suggestions, etc., will be greatly appreciated.
__________________
Current Benzes

1989 300TE "Alice"
1990 300CE "Sam Spade"
1991 300CE "Beowulf" RIP (06.1991 - 10.10.2007)
1998 E320 "Orson"
2002 C320 Wagon "Molly Fox"

Res non semper sunt quae esse videntur

My Gallery

Not in this weather!
Reply With Quote
  #2  
Old 08-22-2003, 03:22 AM
sixto's Avatar
smoke gets in your eyes
 
Join Date: Jun 2000
Location: SF Bay Area
Posts: 19,749
Is the carpet or floor mat tangled in the kick down switch under the gas pedal?

Sixto
95 S420
91 300SE
87 300SDL
83 300SD
Reply With Quote
  #3  
Old 08-22-2003, 03:38 AM
azhari
Guest
 
Posts: n/a
I recently had the same issue with my tranny - would not shift out of first, despite re-starting and all.

Had the car towed back to my house.Re-started next day and still not shifting out of first.

The tranny had to be rebuilt!

Diagnosis : Clutch material within the tranny disintegrated and plugged up fluid channels.

Cost of rebuild : $1500

I did disconnect the kickdown switch (in case it was sticking) but still the same problem.You may want to do this check first before going any further.

Good luck.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 02:34 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page