Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 08-23-2003, 09:20 PM
themadgerman's Avatar
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Location: formerly Germany, now PA
Posts: 27
noise at idle

I just purchased a 1997 C230. 100k, runs good, at idle i hear a "rattling sound", disappears above idle.
I listen to it and traced it back to the front of the block under the black plastic cap with the logo on.
Anyone have an idea what this could be.

Thanks in advance

Mike
Reply With Quote
  #2  
Old 08-24-2003, 09:40 AM
Registered User
 
Join Date: Oct 2002
Location: Toronto, Canada
Posts: 700
I'd say timing chain needs replacement, sounds about right at 100K too.

xp
__________________
1985 190E 2.3L - a constant project.
Reply With Quote
  #3  
Old 08-24-2003, 10:45 AM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2000
Location: Falls Church, VA
Posts: 5,316
I would be on the tensioner shock bushing and possibly the shock as well.
__________________
Chuck Taylor
Falls Church VA
'66 200, '66 230SL, '96 SL500. Sold: '81 380SL, '86 300E, '72 250C, '95 C220, 3 '84 280SL's '90 420SEL, '72 280SE, '73 280C, '78 280SE, '70 280SL, '77 450SL, '85 380SL, '87 560SL, '85 380SL, '72 350SL, '96 S500 Coupe
Reply With Quote
  #4  
Old 08-24-2003, 12:56 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2002
Location: Naperville, Illinois
Posts: 92
More than likely, I would agree with the second poster that the issue is a loose chain caused by a failed chain tensioner. In general, the chains on these motors are very stout and will run for well over a 100k miles. The tensioners, though, do fail and can be replaced.

My recommendation would be to change out the tensioner.

If you elect to change out the chain, it is not a very big job; but, does require a few special tools not usually owned by the DIYer. (Dremel tool to cut a link and a chain link press).
Reply With Quote
  #5  
Old 08-24-2003, 02:10 PM
themadgerman's Avatar
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Location: formerly Germany, now PA
Posts: 27
Thanks for the replies.

How soon would you recommend to replace the chain, tensioner. I need to take a 500 mile round trip this coming weekend. You guys see any problems with that.


Mike

Last edited by themadgerman; 08-24-2003 at 02:17 PM.
Reply With Quote
  #6  
Old 08-24-2003, 04:20 PM
kpr kpr is offline
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Location: winter park, fl
Posts: 41
yes. if it is a chain problem and the thing breaks or the guides crack and get lodged casuing the chain to snap or stick, you ae looking at som emajor repairs - could damage top and bottom end. to make matter worse, you will be stranded as well as upset. take it to an mb mech and pop the valve covers off and check the chain .
__________________
1986 500sl
Reply With Quote
  #7  
Old 08-24-2003, 07:45 PM
themadgerman's Avatar
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Location: formerly Germany, now PA
Posts: 27
I was listening to it under the hood, took the black cover off. It seems to be coming for the round "thing" mounted into the block.

Any guesses ?

Mike
Reply With Quote
  #8  
Old 08-24-2003, 11:19 PM
Super Moderator
 
Join Date: Apr 2000
Location: Falls Church, VA
Posts: 5,316
All I can say is what I said before. We had the exact same noise in the exact same spot on our C220, and it was the tensioner shock assembly. This is apparently a fairly common problem after 50K or so miles.
__________________
Chuck Taylor
Falls Church VA
'66 200, '66 230SL, '96 SL500. Sold: '81 380SL, '86 300E, '72 250C, '95 C220, 3 '84 280SL's '90 420SEL, '72 280SE, '73 280C, '78 280SE, '70 280SL, '77 450SL, '85 380SL, '87 560SL, '85 380SL, '72 350SL, '96 S500 Coupe
Reply With Quote
  #9  
Old 09-15-2003, 06:32 PM
themadgerman's Avatar
Registered User
 
Join Date: Aug 2003
Location: formerly Germany, now PA
Posts: 27
I had the car in the shop. It was the Belt tensioner shock,
since they were at it I had them replace the Belt also.

No more noise.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 03:43 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page