Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 10-03-2003, 06:32 PM
mike690003's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Location: Miami,FL
Posts: 807
300E aux fan not coming on..HELP!!

Hello Board,

I thought my radiator was the culprit of my overheating problems, it turns out that the aux fan is not cutting in at 100C or at any temp above that . It works when my A/C is on, but when I turn off the A/C the fan turns off about 10 seconds after. By then the temp is about 100C. When the temp rises over 100 C it does not become activated, what could be the culprit??

Temp sensor??

HELP!!
__________________
1987 mercedes 300E
1995 e320 conversion(hated the 300e grill)
HID/Xenon (D2S)
Keyless Entry
Monochromatic Paint (Custom Blue)
Smoked Tails
Flat Badged (front)
Debadged (rear)
custom "carbon fiber" console
18 inch HP EVO rims
Sold! Now I drive a Monte Carlo SS
http://memimage.cardomain.net/member.../352975_67.jpg
http://memimage.cardomain.net/member.../748335_24.jpg
Reply With Quote
  #2  
Old 10-03-2003, 06:43 PM
mike690003's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Location: Miami,FL
Posts: 807
The temp gets all the way to 120 C and the fan still does not cut in.
__________________
1987 mercedes 300E
1995 e320 conversion(hated the 300e grill)
HID/Xenon (D2S)
Keyless Entry
Monochromatic Paint (Custom Blue)
Smoked Tails
Flat Badged (front)
Debadged (rear)
custom "carbon fiber" console
18 inch HP EVO rims
Sold! Now I drive a Monte Carlo SS
http://memimage.cardomain.net/member.../352975_67.jpg
http://memimage.cardomain.net/member.../748335_24.jpg
Reply With Quote
  #3  
Old 10-03-2003, 09:27 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2002
Location: SAVANNAH GA.
Posts: 117
thermoswitch

The thermoswitch that controls the HI SPEED FANS is located on the top of the cyl head on the 103 engine.There are two plugs there,the one with two wires runs the fans.Disconnecting this plug with the ign "on"should turn fans to HI speed.If this happens ,chances are the sensor in the head is faulty...approx 25.oo for the part,5-10 min to change.Hope this helps.
Reply With Quote
  #4  
Old 10-03-2003, 09:53 PM
mike690003's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 2003
Location: Miami,FL
Posts: 807
Is that the one with the 2 black plugs??

There is one with 2 black plugs. (near #6 spark plug)

One with 2 prongs and a plug(near #3 sparkplug)

and One with 2 vacuum lines(near #1 sparkplug)
__________________
1987 mercedes 300E
1995 e320 conversion(hated the 300e grill)
HID/Xenon (D2S)
Keyless Entry
Monochromatic Paint (Custom Blue)
Smoked Tails
Flat Badged (front)
Debadged (rear)
custom "carbon fiber" console
18 inch HP EVO rims
Sold! Now I drive a Monte Carlo SS
http://memimage.cardomain.net/member.../352975_67.jpg
http://memimage.cardomain.net/member.../748335_24.jpg
Reply With Quote
  #5  
Old 10-05-2003, 11:11 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 2002
Location: SAVANNAH GA.
Posts: 117
It's located just to the right of the air filter housing about half way back.The plug has the following # on it:011 5457128,the top of the sensor the plug goes to is blue.Hope this helps.
Reply With Quote
  #6  
Old 10-06-2003, 01:25 PM
csnow's Avatar
Registered User
 
Join Date: May 2002
Location: Mass
Posts: 1,127
Mine worked differently. The plug on the sensor needed to be jumped to trigger fan. Oh, and my sensor is green, and I have 1 aux fan.

Setup must vary somewhat, depending...
Perhaps this will help.
Best of luck.
__________________
1986 300E 5-Speed 240k mi.
Reply With Quote
  #7  
Old 10-07-2003, 02:17 PM
pesuazo's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2002
Location: Near Raleigh, NC
Posts: 580
Mine is like csnow.
I need to jump the 2 terminals to run the fan, or directly ground one of the 2.
__________________
1999 Porsche 996 Carrera Convertible
1994 420E - SOLD
1986 300E - SOLD, what a car
609 Certified
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 08:46 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page