Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 11-10-2000, 05:57 PM
Stevegman
Guest
 
Posts: n/a
I have been having an intermittent idle problem; it jumps up and down between 600 and 2000 RPM. It will also stall, sometimes even coasting to a stop. It was so bad it would stall after running only one mile. I changed the fuel pump relay (with rebuilt) and it seemed to go away but when it really warms up (about 90-95 C) it will act up again. When it is warming up, and warms up, it runs perfectly and idles so smooth and quiet that I have to look at the tach to be sure itís running. In city traffic the temp goes to 90-95 C and the problem appears. If I get on the highway or just go without a stop, and the temp drops to about 80-85 C, it goes away. Seems to be linked to the temperature. Any ideas?

Steve
1985 SL500 (Euro) (With Lambda system)
Reply With Quote
  #2  
Old 11-10-2000, 08:42 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
I have had to replace many of the idle speed control units and the actuators. When the actuators fail, they pull way too much current trying to get the idle down. This will burn out the driver in the control unit. Most of the time, you will end up replacing both.

------------------
Benzmac:
Donnie Drummonds
300E
ASE CERTIFIED MASTER AUTO TECHNICIAN
MERCEDES SPECIALIST 8 YRS
PARTNER IN MERCEDESSHOP.COM
OWNER OF MB AUTOWERKS .COM
Reply With Quote
  #3  
Old 11-10-2000, 11:27 PM
Q Q is offline
Registered User
 
Join Date: Aug 2000
Posts: 839
Sounds like the problem I was having with my 116 motor. My mechanic gave me two options. A new idle speed control module for $300 or a manual idle control valve for $25. I had spent plenty at the time on my car, so the $25 sounded pretty good. I took a while to tweak it out to a good balance between air conditioning on in drive versus a/c off in park, but it is fine. I have read that the solder joints on the circuit board can cause the problem I have resoldered all of the joints, but haven't reinstalled the module yet to see if that did it. Thankfully, I remembered to ask my mechanic for the electric idle control valve back before I left.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
1967 230s idle problem techrondon Vintage Mercedes 17 03-29-2004 11:25 AM
slight rough idle M112 engine roadsession Tech Help 3 03-28-2004 10:23 PM
Hose from idle valve to engine. J.HIDALGO Tech Help 4 05-11-2002 11:29 AM
Rough Idle Shakey Engine And Hesitation dknyliquid Tech Help 0 03-08-2002 03:31 PM
C36/M104 vs. M117 V8 engine transplant MB-Estate Performance Paddock 4 09-01-2000 04:29 AM



All times are GMT -4. The time now is 01:11 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page