Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 07-30-2001, 09:17 PM
Registered User
Join Date: May 1999
Location: Charlotte, NC, USA
Posts: 688
400E won't rev past 5000rpm

The car runs great and this past weekend on a tour visit to Panoz near Atlanta was cruising at 80mph and getting 25 mpg.

The problem is that in every gear the motor won't spin more than 5k like it was electronically limited. Can understand this in high gear but in kickdown mode it won't shift to the next higher gear.
When passing etc, you have to blip the accelerator to force a shift
and this is NOT normal as it should turn 6k easy.

A tech suggested looking into the power module and will in the morning. Putting this out tonight to see if anyone has run across this in the past and what their remedy was. This also would pertain to all the late V8s. The 400E is a 93 model.

Tobias MB
4 MBs
Reply With Quote
Old 07-31-2001, 10:22 PM
Registered User
Join Date: May 1999
Location: Charlotte, NC, USA
Posts: 688

I'll answer my own post with the answer to my problem. As was suggested I opened the sealed box with all the control units inside and looked for one with fuses on top. The one on the end had a clear plastic cover with four 10A. fuses under it. I opened the cover and the first fuse I pulled was bad/blown. I checked all the others while I was in there and replaced the bad one. I then took the car out for a run to check the RPMs and sure enough it ran great and besides that the ABS light also went out which had been on solid previously.

So for the price of a fuse, two problems were corrected
What more could one ask for?

4 MBs
Reply With Quote
Old 08-01-2001, 01:18 AM
David C Klasse's Avatar
CheFrac is Back!
Join Date: Jan 2001
Location: Mission Hills in the City of San Diego
Posts: 2,352
THat is an interesting symptom for a blown Overvolt Protection Relay fuse... revs not more than 5000 rpm! Interesting.

Has your car been jump started or have you jumped anyone recently? That is what *usually* blows the fuse.

Glad your problem was solved and for cheap! I wish you would have let us known about the ABS light! Then we probably could have told you to check the fuse!
2006 E350 w/ 155k miles (Daily Driver)

1993 300E 3.2L Sedan w/ close to about 300k miles
2003 E500 Brilliant Silver (Had 217k miles when totalled!)
1989 300E with 289,000 miles (had for <1 yr while in HI)
03 CLK 500 cabrio (Mom's)
2006 C230k (Dad's)
1999 S420 (Mom's/Dad's)
2000 C230k Sport sedans
2001 CLK320 Cabrio (Mom's)
1995 C280 My First Mercedes-Benz... (155k miles. EXCEPTIONAL AUTOMOBILE. Was Very hard to let go of!)
Reply With Quote
Old 08-01-2001, 07:45 AM
Join Date: Mar 2000
Location: Gainesville FL
Posts: 6,844
"I wish you would have let us known about the ABS light! Then we probably could have told you to check the fuse!"

My exact first impression. The fuses are in the base module and my first thoughts reading the initial post were to check modules for faults to see which defensive strategy is on. The Base module is a combination, fuel pump, air pump, klima, and overvoltage protection relay. It basically handles all the heavy current users and stabilizes the voltage for the other modules.

Good call on the fix and the report.
Steve Brotherton
Continental Imports
Gainesville FL
Bosch Master, ASE Master, L1
33 years MB technician
Reply With Quote
Old 08-01-2001, 10:13 PM
Registered User
Join Date: May 1999
Location: Charlotte, NC, USA
Posts: 688

but another I had completely forgot about! Was so happy to be able to wind the motor and the ABS, forgot the cruise control also was not active. Remembered today and tried it, and lo and behold, I have my C/C back.

The car has been in the body shop, battery disconnected for welding purposes, reconnected etc, run down, charged etc., etc. for the past three months! It was in for a new roof as I bought the car totalled at the salvage auction after an oak limb fell on the roof and was totalled by the ins. co. The w/s and rear glass were broken but all four doors opened and the sunroof went half way back and they totalled the car!! Drove it home from the auction with goggles on! This is why the fuses were blown.
Thanks for all the advice.

4 MBs
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
new 500e Ryan Featured Cars 4 01-27-2010 04:30 AM
Wont rev past 3000/3500rpm. 2.3 16v derekw Tech Help 3 02-11-2002 04:16 PM
400E diag codes bourman Tech Help 4 12-30-2001 03:17 PM
Rev. Limiter??? Crazy! Help? 300EVIL Performance Paddock 1 09-26-2001 08:09 AM
300 E with no acceleration - will not rev past 4500 RPM Ian Chamberlain Tech Help 6 07-25-2000 10:25 PM

All times are GMT -4. The time now is 11:18 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page