Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-28-2001, 02:25 PM
bourman's Avatar
Registered User
Join Date: Jun 2001
Location: Boise, Id.
Posts: 116
Question 400E diag codes

Greetings once again. Well the timing chain noise is gone (see thread on 400E timing chain noise -bourman) and I got the door panels fixed (another thread), but!!!

Just yesterday the good old check engine light came on my 92' 400E. I checked the codes from the DM and found:


I really didn't know what I was doing , just looked around for lose connectors and found the DM. LED 1, button #2, led 3,4. So what the heck, push button #2 for a few seconds then received 4 blinks. Since I didn't know how to clear the code or if pushing the button several times did anything, I'm not sure if I missed some blinks or what?? So I figured out if you hold the button down for a few seconds (learned later is should be 4 seconds) it blinked 9 times. Then I found out that if you hold it down for about 15sec, it clears the code, then you get 1 blink.

I called my _favorite MBZ mechanic (another story, see 400E timing chain noise/fix on shopForum) and he asked me for the plate number 124034. Then chcking his reference manual told me that the #4 code was sometning to do with the emission control module or something, and that the #9 was the transmission overload switch.

Saying this, I did ntice the other day that the transmission was quietly jumping from gear to gear at about 25mph. This could have been because I had the shift lever between D & 2, don't know??? Seems ok now, but I did notice that on the way home this morning (cold & wet), I was a accelerating smoothly to about 40mph and all of a sudden it seemed to take off as if it was struggling before. Hmmmm, the rest of the way home seemed OK. Could be Iím having hallucinations??? Anyway....

Reading JIM-F's page and some forum notes I cannot find reference to these codes pertaining to the 1992 400E. Is there a difference?

Can you explain what these codes are for my particular vehicle? Where can I get a quick reference for these codes for the 92' 400E?

I haven't made enough "trips" yet to test the code again or to see if the CEL comes back on. Will do in the next few days.

Appreciate any help you can offer.

Bob Bourman
Granite Bay, Ca.
92' 400E
106K miles
Reply With Quote
Old 12-28-2001, 03:40 PM
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
Code 4 is related to air injection system(smog pump). Code 9 is for the intake air temp sensor(behind lt headlamp).
4 seconds to bring up the code & 8 seconds to erase would be correct.
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
Old 12-30-2001, 03:13 PM
bourman's Avatar
Registered User
Join Date: Jun 2001
Location: Boise, Id.
Posts: 116
Thumbs up Codes - Thanks

MB Doc and JimF - Thanks!
Wonder how my mech came up with transmission overload switch? Maybe that's why I don't go back there?

Anyway, included some pics of the 119. Thanks Again.
Attached Thumbnails
400E diag codes-119-engine.jpg  
Reply With Quote
Old 12-30-2001, 03:16 PM
bourman's Avatar
Registered User
Join Date: Jun 2001
Location: Boise, Id.
Posts: 116
DTC and what is this?

What is this?
Attached Thumbnails
400E diag codes-dtc.jpg  
Reply With Quote
Old 12-30-2001, 03:17 PM
bourman's Avatar
Registered User
Join Date: Jun 2001
Location: Boise, Id.
Posts: 116
Air Intake - sensor to the right - hard to see.

Air tube coming unglued. Air intake sensor to the right - hard to see here...
Attached Thumbnails
400E diag codes-air-intake.jpg  
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
92 400E Fault Codes? Fix? E93067 Tech Help 6 10-30-2004 10:48 PM
400E Electronic Accelerator codes , help amg280 Tech Help 0 02-25-2004 03:52 PM
DTC codes for 400E or E420 zeronero Tech Help 4 06-07-2003 06:32 PM
Stevebfl- Help with diag of 400e dsantos Tech Help 1 09-15-2001 10:42 PM
400E codes from Check Engine gcinnamon Tech Help 2 10-10-1999 08:59 AM

All times are GMT -4. The time now is 04:08 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page