Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-01-2009, 11:24 AM
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Diego, CA
Posts: 398
Help confirm possible OVP failure on 89 300E

Just about to roll over 140K. I have a very lumpy idle, but anything off idle it purrs and pulls strongly. In addition, I have a sporadic ABS warning light. I replaced the plugs with copper cores as PO had used platinum. Wires, rotor and cap replaced 9K miles ago. Other than the poor idle, there are no other drivability issues.

I pulled the OVP and visually inspected, it has a single 10a fuse on top which is intact. I sprayed the socket and terminals with electrical contact cleaner with no change in condition, in fact the ABS light is more frequent after I cleaned the connections.

Sounds like a likely culprit. Overall the car is in excellent condition and runs very well. If not the OVP, I think possible fuel filter, pump, accumulator or maybe the ICV?

TIA

Doug

PS, I have the single fuse relay now, can I put the double fuse relay in as a replacement? It is part #2015403745

__________________
1981 300TD
2005 C55
2004 E500
1999 ML430
1992 400E
1998 C43
2001 SL500
1988 300SEL
1986 190E 16V
1991 190E 2.6

Last edited by Douge; 12-01-2009 at 11:43 AM.
Reply With Quote
  #2  
Old 12-01-2009, 12:33 PM
ps2cho's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chandler, Arizona
Posts: 3,525
ABS light is the ticket towards the OVP. Its almost guaranteed .
__________________
2016 Monsoon Gray Audi Allroad - 21k
2008 Black Mercedes E350 4Matic Sport - 131k
2014 Jeep Wranger Unlimited Sahara - 62k
2003 Gray Mercedes ML350 - 122k
Reply With Quote
  #3  
Old 12-01-2009, 12:59 PM
big dog 2's Avatar
ejgolfnten
 
Join Date: Feb 2005
Location: Elk Grove, Ca
Posts: 206
OVP

Replace it! I did and everything is fine now on my 1989 300E. Had the same issues as your car too. I ordered my replacement part online for a reasonable price.

Now if I can find an easy fix or a leaking rear main seal! Hint: I don't think one exists!
__________________


1989 300E

2005 Acura TL

2011 Hyundai Elantra Limited

Swing hard! Take chances!
Reply With Quote
  #4  
Old 12-01-2009, 01:53 PM
mak mak is offline
mark
 
Join Date: Jul 2006
Location: Westfeld .
Posts: 687
letdown relays

around this mileage and age sure letdowns are the fuel and OVP relays. I opened my OVP relay and found a cold joint at the Zener junction,resoldered it and all operations fine.
The fuel pump relay was soldered next when the stalls became more frequent.
rectified that too!
mak
300se
Reply With Quote
  #5  
Old 12-01-2009, 02:17 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Diego, CA
Posts: 398
Thank you gentlemen. I found an OVP at the pick and pull for $6 and she is purring again!
__________________
1981 300TD
2005 C55
2004 E500
1999 ML430
1992 400E
1998 C43
2001 SL500
1988 300SEL
1986 190E 16V
1991 190E 2.6
Reply With Quote
  #6  
Old 12-01-2009, 04:38 PM
ps2cho's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chandler, Arizona
Posts: 3,525
Quote:
Originally Posted by Douge View Post
Thank you gentlemen. I found an OVP at the pick and pull for $6 and she is purring again!
Another happy OVP replacement
__________________
2016 Monsoon Gray Audi Allroad - 21k
2008 Black Mercedes E350 4Matic Sport - 131k
2014 Jeep Wranger Unlimited Sahara - 62k
2003 Gray Mercedes ML350 - 122k
Reply With Quote
  #7  
Old 12-01-2009, 05:42 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2004
Location: Eugene, OR, USA
Posts: 121
Possible continued problems with the OVP

If the substitute OVP continues to work, fine, however I had a new OVP relay replacement that started giving the same idle and ABS light symptoms after a few weeks with the new OVP. Eventually I found the the contacts in the OVP socket were loose. When I pulled the relay and replaced it, all would be well for a week or two then the symptoms would return.

I decided that the relay was subject to shaking and vibration which, over time, would loosen the relay in its socket and give intermittant contact. I fixed the problem by:

1. remove battery to give room to work
2. unbolt the relay assembly to allow access to the underside where the wires are connected to the relay socket contacts.
3. clean the OVP contacts with spray cleaner
4. install the OVP relay, turn the relay assembly over, push each contact on the socket firmly onto the relay pins using a small pick or screwdriver.
5. loop a Zip-tie through the relay assembly and around the OVP, pulling it tight so the relay is firmly held. Now it won't vibrate loose.
6. reinstall the relay assembly and battery and you're good to go.
__________________
1986 300E
1993 Volvo 940 Wagon
1984 Volvo 240 (daughter's)
1976 Dodge 1/2T pickup, gas hog
Reply With Quote
  #8  
Old 12-01-2009, 08:02 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Diego, CA
Posts: 398
Well I spoke to soon. Took the car golfing and ran it about 30 miles each direction and the lumpy idle is back, however the abs light is NOT coming on.
__________________
1981 300TD
2005 C55
2004 E500
1999 ML430
1992 400E
1998 C43
2001 SL500
1988 300SEL
1986 190E 16V
1991 190E 2.6
Reply With Quote
  #9  
Old 12-01-2009, 08:06 PM
ps2cho's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jun 2006
Location: Chandler, Arizona
Posts: 3,525
Quote:
Originally Posted by Douge View Post
Well I spoke to soon. Took the car golfing and ran it about 30 miles each direction and the lumpy idle is back, however the abs light is NOT coming on.
You don't know if the one you got has problems too...Its best to just buy a new one. I consider the OVP a tune up item if you have no history of replacement. Its about $45 new. It is also a good idea to have a spare in the trunk...so buy a new one and keep that one in the trunk.
__________________
2016 Monsoon Gray Audi Allroad - 21k
2008 Black Mercedes E350 4Matic Sport - 131k
2014 Jeep Wranger Unlimited Sahara - 62k
2003 Gray Mercedes ML350 - 122k
Reply With Quote
  #10  
Old 12-02-2009, 07:47 AM
Registered User
 
Join Date: Aug 2002
Location: Southeastern PA
Posts: 3,077
Doug, pull the distributor cap and check the condition of the cap internals and the rotor end. Clean/replace both, as required.
__________________
Fred Hoelzle
Reply With Quote
  #11  
Old 12-02-2009, 02:46 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Diego, CA
Posts: 398
Quote:
Originally Posted by Ferdman View Post
Doug, pull the distributor cap and check the condition of the cap internals and the rotor end. Clean/replace both, as required.
Done, it was ok but I had a spare (new) set and installed them. Still lumpy. Need to find a KNOWN good OVP to try.
__________________
1981 300TD
2005 C55
2004 E500
1999 ML430
1992 400E
1998 C43
2001 SL500
1988 300SEL
1986 190E 16V
1991 190E 2.6
Reply With Quote
  #12  
Old 12-02-2009, 02:55 PM
Registered User
 
Join Date: Sep 2009
Location: Great State of Texas
Posts: 440
Quote:
Originally Posted by Douge View Post
Done, it was ok but I had a spare (new) set and installed them. Still lumpy. Need to find a KNOWN good OVP to try.
Why not jumper the OVP completely and see if that gets rid of the problem. If it doesn't, it's probably not the OVP - though that doesn't rule out connections, wires, etc...
__________________
A.S.E Tech A1,A6,A7,A8 & MVAC 609 + EPA 608

Unless stated otherwise, any question I ask is about my greymarket 1985 380SEL.
Reply With Quote
  #13  
Old 12-02-2009, 03:30 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Diego, CA
Posts: 398
What pins jump it?
__________________
1981 300TD
2005 C55
2004 E500
1999 ML430
1992 400E
1998 C43
2001 SL500
1988 300SEL
1986 190E 16V
1991 190E 2.6
Reply With Quote
  #14  
Old 12-03-2009, 11:36 AM
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Diego, CA
Posts: 398
I am getting a new OVP today, I got an intermittent SRS light last night and am going to bite the bullet and hopefully solve this issue.
__________________
1981 300TD
2005 C55
2004 E500
1999 ML430
1992 400E
1998 C43
2001 SL500
1988 300SEL
1986 190E 16V
1991 190E 2.6
Reply With Quote
  #15  
Old 12-03-2009, 05:02 PM
Registered User
 
Join Date: Dec 2007
Location: San Diego, CA
Posts: 398
Of course that is not it.

__________________
1981 300TD
2005 C55
2004 E500
1999 ML430
1992 400E
1998 C43
2001 SL500
1988 300SEL
1986 190E 16V
1991 190E 2.6
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 08:55 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2022, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page