Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 12-26-2001, 08:27 PM
MERCEDES300CE's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2000
Location: Orlando, FL, USA
Posts: 149
No Forward Gears........HELP!

Hello,

I have a 90 300CE (124 Coupe) with about 175k miles on it.

I was driving home and was stopped at a stop sign, when I went to go forward I felt a thud and now the car has no forward gears, reverse is fine but no forward. I tried putting the car in first gear and moving the shfter lever all the way down then back into park. But no forward, the car feels as if it is still in neutral with no responce to drive, or forward gears. Reverse is strong with no problems.

The transmission was rebuilt about 2 years ago, and has about 60k miles on it. The fliud was replaced with Mobile 1 synthetic about a month ago and was fine up till tonight. Am I looking at another transmision rebuild?

Any help you can provide is greatly appreciated. Thanks!
__________________
Dean

Just sold em all !! Curently driving a, 06.5 VW GTI

90' 300CE
Euro Lights w/wipers, Clear corners, 17" Monoblocks, K&N Airfilter, Sportline Suspension, Custom SS single muffler exhaust
80' 300D
96' Harley Davidson, XLH 1200
Reply With Quote
  #2  
Old 12-26-2001, 10:21 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
Most of the time, the rear band will break and cause this. I have one other time when the rear piston broke and caused the same thing. You will have get it towed and looked at by an EXPERIENCED MB tech!@
__________________
Benzmac:
Donnie Drummonds
ASE CERTIFIED MASTER AUTO TECHNICIAN
MERCEDES SPECIALIST 11 YRS
Reply With Quote
  #3  
Old 12-27-2001, 09:20 AM
someguyfromMaryland
Guest
 
Posts: n/a
My experience confirms Benzmac's advice. The same thing happened to my wife in our 91 300TE, the shop thought it may have been the B2 piston. Ended up tearing the hole tranny down because the rear band actuator had a fatigue failure in the casting. I had all new parts used in the rebuild, but since your's was rebuilt 60 k ago, I don't know what to tell you. If you have the same failure, the synthetic oil wouldn't have made a difference. My failure was more than likely a casting defect.

I talked to MBUSA about some help and they laughed at me because the car had 150 k miles on it at the time. I can see their point, how many other brands would even be getting a call about something like this at this mileage?

Good luck.

someguyfromMaryland
Reply With Quote
  #4  
Old 12-30-2001, 08:17 PM
MERCEDES300CE's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2000
Location: Orlando, FL, USA
Posts: 149
Thanks guys for your input, greatly appreciated.

I had the car towed up to the shop, they are supposed to look at it this week. Just puzzles me that it was completely rebuilt only 60k ago. Hoped it would have lasted longer than this.

Thanks again!
__________________
Dean

Just sold em all !! Curently driving a, 06.5 VW GTI

90' 300CE
Euro Lights w/wipers, Clear corners, 17" Monoblocks, K&N Airfilter, Sportline Suspension, Custom SS single muffler exhaust
80' 300D
96' Harley Davidson, XLH 1200
Reply With Quote
  #5  
Old 12-30-2001, 10:11 PM
blackmercedes's Avatar
Just a guy
 
Join Date: Dec 2000
Location: St. Albert, Alberta, Canada
Posts: 3,492
Not all rebuilds are created equal. Automatic transmissions are not the simplest things to work on, and MB knowledge is essential. Years ago, I drove truck for a company that rebuilt automatics and supplied parts to other rebuilders. MOST auto-box rebuilds were CRAP. Absolute junk that wouldn't last long at all.

I would trust only the most expert MB mechanic to rebuild an existing tranny. None to be found? Buy a "crate" MB-rebuild from MB. Not much more than rebuilds anyway...
__________________
John Shellenberg
1998 C230 "Black Betty" 240K

http://img31.exs.cx/img31/4050/tophat6.gif
Reply With Quote
  #6  
Old 01-09-2002, 01:31 PM
MERCEDES300CE's Avatar
Registered User
 
Join Date: Oct 2000
Location: Orlando, FL, USA
Posts: 149
Update

Hi,

Thanks again for all your input.

It was the rear band that broke in the transmission. Now I have another question though, what would cause this to break? The mechanic said it was replaced when he rebuilt the transmission 60k miles ago, with a MB band.

He feels it was from doing a "hole shot" I assured him I have never done one with this car, in its life. Some one else told me to replace the rear transmission mount, that could cause it.

Just curious on what could cause this. Any thoughts are greatly appreciated.

Thanks in advance!
__________________
Dean

Just sold em all !! Curently driving a, 06.5 VW GTI

90' 300CE
Euro Lights w/wipers, Clear corners, 17" Monoblocks, K&N Airfilter, Sportline Suspension, Custom SS single muffler exhaust
80' 300D
96' Harley Davidson, XLH 1200
Reply With Quote
  #7  
Old 01-09-2002, 06:31 PM
Moderator
 
Join Date: Mar 1999
Location: Tucker, Ga USA
Posts: 12,153
VERY common failure for this band to break, it is welded & that causes stress. Most never have a problem!
TOO much clearance on the B-2 piston will cause premature failure.

Check out BENZMAC's first entry on this problem as I'm sure he has seen many with broken bands & band pistons as well
__________________
MERCEDES Benz Master Guild Technician (6 TIMES)
ASE Master Technician
Mercedes Benz Star Technician (2 times)
44 years foreign automotive repair
27 Years M.B. Shop foreman (dealer)
MB technical information Specialist (15 years)
190E 2.3 16V ITS SCCA race car (sold)
1986 190E 2.3 16V 2.5 (sold)
Retired Moderator
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Car wont go into forward gear/ only reverse help!! BB Tech Help 23 08-16-2016 12:47 AM
1986 300E power seat won't move forward and tilt up & forward jrmd01 Tech Help 21 03-24-2012 07:11 PM
Pointy gears on a 1988 420 sel? Blu 420Sel Tech Help 12 04-24-2003 12:34 AM
can you buy JUST the gears for an odometer? RG5384 Diesel Discussion 13 02-28-2002 04:00 AM
no forward gears in 81300SD auto. B2, pump or ? maximumbob Tech Help 1 04-30-2001 08:32 PM



All times are GMT -4. The time now is 07:50 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page