Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 12-27-2001, 04:55 PM
brookspw's Avatar
Registered User
Join Date: Dec 2001
Location: Nashville, TN
Posts: 551
Unhappy 1991 190E 2.6 Consistent rough idle

Yes, I did the search and read it all.

Mine, however, is minor in comparison and has very specific and consistent symptoms:

-- the engines idles roughly EVERY time it is started
-- it only does this for 3-8 seconds, then clears right up without giving it any additional accelerator
-- it does it in ALL temps and conditions, although sometimes is more minor than others
-- sometimes, even if it has been running, it will revert into this if idling at a stop light, etc.
-- it has never failed to start or clear up
-- car has 120k, I bought it 3k ago. Car has had this symptom for several years. Injectors have been replaced about 20k ago. Current injectors have been cleaned.
-- just had my 60k service, which did nothing to fix this problem

Ideas? I'm thinking some sort of vacuum problem but I don't know where to even start on that.

Runs perfectly, otherwise.

Thanks, Phillip
Reply With Quote
Old 12-27-2001, 10:16 PM
Mike Murrell's Avatar
Registered User
Join Date: Feb 2000
Posts: 2,141
This situation as it's been presented is indeed a bit different than most of the "rough idle" posts that have been listed at this site.

- Short duration @ startup
- Hot or cold
- Reoccurs when warm at stoplight

Take any of these individually, go thru the archives and you can come up the the "most likely" pretty fast, but all 3 together......
This is a tough one.

If it were me, I'd rule out plug wires/dist. cap/rotor, a common cause of rough idle in 103 motors. The short duration you describe cancels that out for me.

I'd suspect fuel injectors were it not for the reoccurrence at stop lights once warm. One would expect an overall rough running condition if that were the case. Wouldn't they?

In other posts here, there's been mention of a vacuum line that runs underneath the intake manifold on 103 motors. It might not hurt to take a look. Also, it might not be a bad idea to examine your motor mounts. They can cause shakiness at idle. I'm not sure if things settel out after 3-8 secs in the event of bad mounts?

Let us know what you discover.
Mike Murrell
1991 300-SEL - Model 126
M103 - SOHC

James Madison - Oppressors can tyrannize only when they achieve a standing army, an enslaved press, and a disarmed populace.

Liberty Firearms Training - After years of trying to regulate California criminals with a never ending stream of gun control laws they have still not given up with the belief that if they make something a crime that criminals will miraculously start obeying the law.
Reply With Quote
Old 12-30-2001, 02:45 PM
Registered User
Join Date: Nov 2000
Location: Ontario, Canada
Posts: 463
What about carbon deposits on your valves?

What do your spark plugs look like?
190E 2.6 - 244 000 km
Reply With Quote
Old 12-30-2001, 11:30 PM
brookspw's Avatar
Registered User
Join Date: Dec 2001
Location: Nashville, TN
Posts: 551
Dealer just completed 60k service.
1994 C280, dark green metallic
105k miles

1991 190E 2.6, Black
191,500 miles
(sold to another forum member)

2003 Chevy Tahoe LT, Redfire Metallic
105k miles

1989 Mustang GT Cobra Convertible
43k miles
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rough cold idle on 1991 420SEL BENZ-LGB Tech Help 15 06-20-2012 04:18 PM
Ride height question / New shocks on a 1991 190E 2.6 (154k miles) brookspw Tech Help 18 08-10-2003 04:18 PM
190e 2.6 rough idle bspoke1 Tech Help 9 08-01-2003 10:45 PM
1991 190e 2.6, ac air cold on center vent, hot on side vents Machnumber2 Tech Help 6 05-18-2001 02:05 AM
very very rough idle on '85 190e and hard starting dug Tech Help 4 06-26-2000 02:57 PM

All times are GMT -4. The time now is 11:49 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page