Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 01-22-2002, 12:13 PM
Registered User
Join Date: Dec 2001
Location: Bay Area, CA
Posts: 51
560SL whistle/squeal under acceleration

1987 560sl has a squeal/whistling type noise on acceleration. Most noticeable when at 20mph and accelerating to move into a fast lane or adding power for a hill. My mechanic has been stumped by this one--but he does not have a dynameter and cannot recreate the noise on the floor even though he hears it when test driving. It is not the belts, though to my ear it sounds like a belt squeal. If it is a failing bearing it wasn't discovered in the shop using stethoscopes. Possibly a very small vacuum leak? I agree that the next step should be to find a shop with a dynameter, but if anyone has had this problem I'd be interested in hearing about it. Thanks!

John C
Oakland, CA
John C
1987 560SL 109,000 miles
2001 E320 103,000 miles
2007 E350 32,000 miles
Reply With Quote
Old 01-22-2002, 12:59 PM
Join Date: Jul 2001
Location: Old Lyme, Connecticut
Posts: 3,596

I had a similar symptom on my 240D when it was relatively new, and it turned out to be a pinhole in the exhaust system that would, under certain rpm and throttle conditions, whistle, and very loudly at that. I found and patched it, but the patch did not last too long and I ended up replacing the section of pipe with the first near 90 degree bend. That took care of the problem and even when that pipe began to fail I never got the whistling back. Hope that helps, Jim
1986 Euro 190E 2.3-16 (291,000 miles),
1998 E300D TurboDiesel, 231,000 miles -purchased with 45,000,
1988 300E 5-speed 252,000 miles,
1983 240D 4-speed, purchased w/136,000, now with 222,000 miles.
2009 ML320CDI Bluetec, 89,000 miles

1971 220D (250,000 miles plus, sold to father-in-law),
1975 240D (245,000 miles - died of body rot),
1991 350SD (176,560 miles, weakest Benz I have owned),
1999 C230 Sport (45,400 miles),
1982 240D (321,000 miles, put to sleep)
Reply With Quote
Old 01-22-2002, 05:01 PM
Registered User
Join Date: Jul 2001
Location: Orange County, CA
Posts: 35

I have a similar noise in my 380SL. But only when cold. Once it warms up, the noise goes away.

JimSmith could be right as to the pinhole in the exhaust system. I just had a new convt installed. Did not do it prior.

Hope it help.
1983 380 SL
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Fluttering noise on acceleration DanielG SL Forum 59 12-07-2004 10:01 AM
Fluttering noise on acceleration 86 560sl DanielG Tech Help 5 11-15-2004 04:39 PM
560SL coughs with acceleration tivoliman Tech Help 7 04-26-2004 06:09 PM
260E 1987 lost acceleration after speeding 120mph andrew1413 Tech Help 10 01-27-2004 04:22 PM
Wheel Size Acceleration Question Tump Wheels & Tires 4 07-18-2003 07:37 PM

All times are GMT -4. The time now is 04:03 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page