Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-18-2002, 07:46 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: Morristown, NJ
Posts: 2
fast idle in Park or Neutral

1992 300E - The engine idles normally but the revs go up to 1500 rpm when I shift into Park or Neutral. This happens with the engine warmed-up and cold. Should I be looking for a defective transmission contact switch feed to the idle control.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-18-2002, 11:20 PM
alexwade
Guest
 
Posts: n/a
Exclamation Similar Problem, sorta

My 1989 300E with 254k miles (I've clocked 94k of those) did something new this morning - it's throttle stuck. Not the pedal, mind you.

I escaped unharmed despite being on a hugely busy street going waaaaaaay above the speed limit by slipping into neutral, watching the revs climb to about 4500, mashing and holding the brakes while I came down from well over 70 and then shifting back into D.

This did the trick, but it left an impression on my amygdala ( the part of the brain that told our caveman ancestors not to hunt squirrels where the sabre-toothed tigers were last spotted).

Later in the day it did not do this again.

I wonder if this is a "known problem" on aging MBzs?



Any ideas?

Alex Wade,
Reply With Quote
  #3  
Old 03-19-2002, 02:38 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2002
Posts: 3
Unhappy I HAVE THE SAME PROBLEM

Hey. Can anyone help us?

I have a 1989 560SL that is having the same problems. Whenever I start the car the idle stays high unless I'm in drive. Whenever it's in park or neutral the idle stays high and continues to climb until it reaches a max of about 1700 rpm.

My electrical system is having a problem too. Some of the warning lamp functions have gone out; such as the ability of the turn signal flashers to flash. They just stay on w/o blinking when turned on. I don't know if these two problems are related.

I've never had any problems with the car before. It's in mint condition with about 55k miles on it. The only other problem I've had with it is a broken ash tray door cover.

I'm a newbie to this list. I'd really be appreciative for any help you guys could give.

Mark Sadang

marksadang@msn.com
Reply With Quote
  #4  
Old 03-19-2002, 10:37 AM
moedip
Guest
 
Posts: n/a
TO: Rallyrcr: do a search of this site for "OVP relay" - could be------
Reply With Quote
  #5  
Old 03-19-2002, 10:56 AM
Mark Herzig's Avatar
Registered User
 
Join Date: Apr 1999
Location: Austin, Texas
Posts: 380
There is quite a bit on this subject if you search for Warmup Regulator or additional air valve.

My understanding is that once the engine is warm, in idle you do not want any additional air introduced into the mix. My 450SL has an thermostatically controlled air slide that shuts off once the engine temp reaches a certain temperature. If the valve does not completely shut, then the additional air causes the engine to run faster...
__________________
Mark Herzig
1995 E300D 153K
1985 300D 142K (sold)
1979 450SL 122 miles (sold)
1992 500E 127K (sold)
1987 300SDL 132K (sold)
1986 300E 161K (sold)
Reply With Quote
  #6  
Old 03-19-2002, 11:50 AM
Registered User
 
Join Date: Jun 1999
Location: Surrey, Beautiful British Columbia, Canada
Posts: 750
a lot of possibilies

could be OVR, idle control valve, temp. sensor,
air flow meter, to name a few.

it is either you change all of the above, of see
a qualified independent shop, to properly test
each and every item. good luck.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
190E temporary fast idle Greg in Oz Tech Help 1 07-31-2003 10:15 PM
300D don't start in park or neutral -HELP!!!!! lovac Diesel Discussion 8 05-30-2003 11:34 AM
fast idle horror 84euro500 Tech Help 1 05-04-2003 10:21 PM
Fast Idle Not Working Properly arochard Vintage Mercedes 10 10-16-2002 12:24 PM
Fast Idle 1993 190e 2.6 Charles Kleuser Tech Help 0 09-21-2001 01:17 PM



All times are GMT -4. The time now is 01:32 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page