Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-14-2002, 11:38 PM
arif's Avatar
Registered User
Join Date: Apr 2002
Location: Los Angeles
Posts: 138
ASR problem is back

ASR light comes on and car goes into limp mode; last time this happened had selector switch replaced (after having actuator replaced twice) and problem was fixed.
Also had brake light switch replaced at the time.

Have read all the threads........but was wondering if the running over debris the other day (a folding chair ) on the freeway could have anything to do with this . ls there anything under the car that could have been damaged and may trigger this problem???
any techs can help????? thanks in advance.
1993 500SEL
Reply With Quote
Old 10-15-2002, 10:10 PM
Registered User
Join Date: Jul 2000
Posts: 638
ASR related problems

What may be causing the problem is a deteriorated engine wiring harness or the wiring harness to the electronic throttle actuator.

The insulation on the individual wires inside the big black jacket turn to a powder, and when jiggled around short out. The computer system doesn't like this and goes into 'limp in' mode. Depending on exactly which wire shorted to what, the ASR computer senses a fault

If the ABS is working OK(no warning light), that rules out a wheel speed sensor. The ASR looks at the steering wheel angle, each rear wheel speed, accelerator position, engine rpm and electronic throttle position. If the measurements don't add up the proper way TILT goes the ASR computer.

Sometimes the steering wheel angle sensor acts up. Try turning the wheel lock to lock and then restarting the car.

Good luck. Electronic throttles cost around $1,000, wiring harnesses lots more.
Reply With Quote
Old 10-16-2002, 10:29 PM
need2speed's Avatar
Join Date: Dec 1999
Location: Edmonton, Alberta, Canada
Posts: 1,253
It may not be your ASR at all...when my alternator crapped out last summer, the ASR light came on and car went into "limp home" mode too. The technician said the ASR light does double-duty as a fault indicator for other electrical problems.

Good luck!
Dean Albrecht
"Lead, follow, or better yet, get out of the way!"E500 owners motto
Reply With Quote
Old 10-18-2002, 03:37 PM
arif's Avatar
Registered User
Join Date: Apr 2002
Location: Los Angeles
Posts: 138
thanks for the input.

l also suspect the alternator is crapping out. after 135k miles, its probably at the end of its life .....but the amps check out ok and no battery problem. the ASR trouble only happens once a week or so. .........
did your alt crap out gradually ???
1993 500SEL
Reply With Quote
Old 10-18-2002, 07:25 PM
Registered User
Join Date: Jun 2001
Location: Omaha, NE
Posts: 962
You need to "pull the codes." Only way to track down faults like this.

I don't believe there is a wheel angle sensor in an ASR-only equipped car -- only if you have ESP, which needs to know whether the car is slipping laterally.
'93 400E
Reply With Quote
Old 02-28-2003, 09:19 PM
arif's Avatar
Registered User
Join Date: Apr 2002
Location: Los Angeles
Posts: 138
pulled code 6.....ldle speed control inoperative...any suggestions????
1993 500SEL
Reply With Quote
Old 03-01-2003, 11:47 AM
Registered User
Join Date: Jan 2003
Location: Encino, CA
Posts: 275
i have a very similar problem in my car. i tried having them pull the codes but no luck. my car goes into limp mode at least once a day and the ASR light doesnt come on everytime, it comes on maybeonce for every 7 times the car goes into limp mode. this has been a major pain since getting the car about 2 months ago. if anyone has any suggestions please feel free to share. as for ARIF, i share your pain man. sorry i couldnt offer any advice.
94 E500 Sport
2002 BMW M3 Coupe 6 Speed.
92 500E Black Pearl, Black.
18" 2 Piece AMG
ASR Defeat
Performance Chip
Crossed Drilled Rotors.
Reply With Quote
Old 03-01-2003, 01:06 PM
it leaks, its german
Join Date: Mar 2002
Location: raleigh nc
Posts: 1,111
Ok, 93 140, early ASR, handled by EGAS via can inputs from CISE or LH and powered by BM (base module, sometimes is refered to as "basic module")

I'd look hard at the harness and look hard at EGAS itself, I've had several EGAS units thats were feet up after EA replacement. The assumption is the EA shorted 'em. Run the full pin tests, if you find no faults and the harness loks good, swap in a know good egas. Now part of this process is checking the fuses in the BM, the pins in the fuse sockets will spread, then it loses power to EGAS long enought o flip it out.

Project Smoker, '87 603 powered wagon
Hauler, 96 CTD can you say torque?
Toy 73 Cougar xr7 convertible
Acme Automotive Inc.
Raleigh NC
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 12:29 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page