Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-31-1999, 01:42 AM
edna
Guest
 
Posts: n/a
congrats to this great site.

my fan blower is making intermittent weird noises. i've read somewhere this might be caused by clogged a/c drain. if true, where can i find my a/c drain?
Reply With Quote
  #2  
Old 03-31-1999, 09:07 PM
M.B.DOC
Guest
 
Posts: n/a
edna,
On the model you own the a/c drains won't cause any noises from the blower. If you hear noises only with the blower on, then the motor is the most likely cause.
Reply With Quote
  #3  
Old 03-31-1999, 11:21 PM
Benzmac
Guest
 
Posts: n/a
Usually a high pitched squeak can be heard when the bearings in the blower motor are on their last leg.

------------------
Benzmac:
ASE CERTIFIED MASTER AUTO TECHNICIAN
LEAD TECHNICIAN FOR 14 BAY FACILITY
MERCEDES SPECIALIST 8 YRS
PARTNER IN MERCEDESSHOP.COM


Reply With Quote
  #4  
Old 04-02-1999, 10:40 PM
edna
Guest
 
Posts: n/a
please clarify: replace bearings or fan motor, or both? can you just replace the bearings? thanks ed
Reply With Quote
  #5  
Old 04-02-1999, 11:45 PM
Tom Garvin
Guest
 
Posts: n/a
Hi Edna,
I had the same problem with my 89 420sel, a chirping noise. I don't know how easy it is to remove the blower on the 300E, but it's a 5 minute job on the 420.
If you can remove it, put a couple of drops of automatic transmission fluid on both bearings, and let it seep in. Unless the bearings are really gone, it works like a charm and should last another 100,000 miles.
Make sure to plug it back in and test it for a bit, before you put everything back together! If it still chirps, add a couple more drops. I had to do it twice.
Hope it works,
Tom Garvin, Toronto Canada
Reply With Quote
  #6  
Old 04-03-1999, 11:27 AM
edna
Guest
 
Posts: n/a
thanks for the tip Tom. i'll gather some courage to take it apart, if not i'll just let my mechanic do it for me. thanks a lot, eh!! edna vancouver, b.c.

[This message has been edited by edna (edited 04-03-99).]

[This message has been edited by edna (edited 04-03-99).]
Reply With Quote
  #7  
Old 04-03-1999, 12:03 PM
Tom Garvin
Guest
 
Posts: n/a
Glad to help, eh!!
I did my motor two months ago, and it hasn't chirped since, and many have had one work for years.
Let me know if it works.


------------------
Tom Garvin
MBCA Toronto Section
1989 420sel
Reply With Quote
  #8  
Old 04-03-1999, 10:39 PM
M.B.DOC
Guest
 
Posts: n/a
Edna, the blower in your car isn't as easy to get to as the model the other person has described. It takes Approx. 2 hrs. to replace, when you hear noises like you have described you need a new motor.

------------------
MERCEDES BENZ MASTER GUILD TECHNICIAN
ASE MASTER TECHNICIAN
27 YEARS M.B. TECH
Reply With Quote
  #9  
Old 04-04-1999, 12:17 AM
Benzmac
Guest
 
Posts: n/a
Edna, on your car only install a new motor because of how difficult/expensive it is to get to. (only use an O.E motor...for I have seen problems with aftermarket ones.)

------------------
Benzmac:
ASE CERTIFIED MASTER AUTO TECHNICIAN
LEAD TECHNICIAN FOR 14 BAY FACILITY
MERCEDES SPECIALIST 8 YRS
PARTNER IN MERCEDESSHOP.COM


Reply With Quote
  #10  
Old 03-02-2000, 06:28 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2000
Posts: 217
I have the same problem as edna has..or has had...my blower motor sqeaks and chirps but the blower seems to be fine, the speeds are fine also, and the blower chirps even if i have the heat/AC at the off "O" position....do i have to replace it?.....or can i lubricate it somehow?...
Reply With Quote
  #11  
Old 03-02-2000, 10:26 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
Agron, what car do you have?? You may want to put it in a signature that you can attatch to the end of your writing.

------------------
Benzmac:
1981 280GE SWB
1987 16V
ASE CERTIFIED MASTER AUTO TECHNICIAN
SERVICE MANAGER FOR 14 BAY FACILITY
MERCEDES SPECIALIST 8 YRS
PARTNER IN MERCEDESSHOP.COM


Reply With Quote
  #12  
Old 03-03-2000, 07:27 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2000
Posts: 217
Im sorry Mac....I have a 1989 300E W124 chasis...this problem is very annoying...it sqeaks on and off, even the climate control is at the off "O" position...my mechanic said it gonna cost $420 bucks to put a new one in, but is there a way i can lubricate it?...it works prefectly fine--except for the chirping...help me Mac
Reply With Quote
  #13  
Old 03-03-2000, 11:00 PM
metricman
Guest
 
Posts: n/a
agron80:
if your blower motor runs with the pushbutton in the "O", off position, then the blower regulator is bad. On the 124 chassis (300E) the blower regulator is mounted underneath the blower motor, which is mounted underneath the wiper linkage. I have seen alot of both the motor and the regulator fail, and there is no way to diagnose until you pull it all of the way apart. A seized or very stiff motor will cause the regulator to go bad. Seen it many times.

------------------
Reply With Quote
  #14  
Old 03-04-2000, 02:50 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2000
Posts: 217
So this means that the regulator is bad--not the motor?...can I replace the regulator only? or do i have to replace both of them? or vice versa?...

Agron
1989 300E
Reply With Quote
  #15  
Old 03-04-2000, 02:52 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2000
Posts: 217
I just wanted to make clear that the chirping noise is there when the climate control system is at the off "O" position...the blower is off, but the chirp is still present...
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
'86 300E Aux Fan InOp d2bernhard Tech Help 10 08-16-2004 02:14 PM
Auxiliary Fan Question JBoggs Tech Help 9 07-30-2003 11:07 PM
1991 300E anemic fan blower anthonyb Tech Help 3 09-15-2002 07:58 PM
Where is blower fan fuse on 560sl? 300maniac SL Forum 0 06-06-2002 05:04 PM
300E A/C Blower CafcoTX Tech Help 1 06-06-1999 10:04 AM



All times are GMT -4. The time now is 01:07 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page