Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 09-03-2003, 04:06 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Location: Carmel, CA
Posts: 301
Unhappy E420 Surging Badly

My 1994 E420 is surging badly. I replaced the fuel filter as a possible solution but that did not help. I need some guidance in what to check/replace next.

Thanks in advance!!!!
__________________
1973 280 - Sold
1980 300SD - Sold
1982 240D - Stolen
1988 300E - Sold
1989 260E - Sold
1989 560SEL
1994 E420 - Sold
1997 E420
2005 CL500
Reply With Quote
  #2  
Old 09-03-2003, 11:52 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Location: Carmel, CA
Posts: 301
input anyone???
__________________
1973 280 - Sold
1980 300SD - Sold
1982 240D - Stolen
1988 300E - Sold
1989 260E - Sold
1989 560SEL
1994 E420 - Sold
1997 E420
2005 CL500
Reply With Quote
  #3  
Old 09-04-2003, 08:47 AM
it leaks, its german
 
Join Date: Mar 2002
Location: raleigh nc
Posts: 1,111
Ok, what are the conditions? Light accel? Hard accel? Idle? With a/c, without? Cold only? Hot only? In nuetral? In drive?


You get the point, more information and specifics please.




Joe
__________________
Project Smoker, '87 603 powered wagon
Hauler, 96 CTD can you say torque?
Toy 73 Cougar xr7 convertible
Acme Automotive Inc.
Raleigh NC
919-881-0364
Reply With Quote
  #4  
Old 09-04-2003, 10:36 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Location: Carmel, CA
Posts: 301
Lets see…..
It does it both when the a/c is on or off, whether the car is hot or cold, and in both drive and reverse.

Example: I approach a stop light/sign and come to a complete stop. The car almost dies (sometimes it does) then it revs up to 2k +/-

Example: I start the car put it in gear and it almost dies then revs as in my first example.

It does not do it when driving or accelerating.

Thanks for everyone’s input.

Allan
__________________
1973 280 - Sold
1980 300SD - Sold
1982 240D - Stolen
1988 300E - Sold
1989 260E - Sold
1989 560SEL
1994 E420 - Sold
1997 E420
2005 CL500
Reply With Quote
  #5  
Old 09-04-2003, 10:49 AM
blackmercedes's Avatar
Just a guy
 
Join Date: Dec 2000
Location: St. Albert, Alberta, Canada
Posts: 3,492
Is the CE light on? On many different cars I've seen, this is a sign of the Mas Airflow Sensor or Air Mass Meter going bad.

Since your car is OBD-I, I think it has the LED style code reader.
__________________
John Shellenberg
1998 C230 "Black Betty" 240K

http://img31.exs.cx/img31/4050/tophat6.gif
Reply With Quote
  #6  
Old 09-04-2003, 10:50 AM
it leaks, its german
 
Join Date: Mar 2002
Location: raleigh nc
Posts: 1,111
Much better. Take off the air cleaner and the air flow meter. Clean the fool out of the EA (throttle body) let it air dry and go drive it.



Joe
__________________
Project Smoker, '87 603 powered wagon
Hauler, 96 CTD can you say torque?
Toy 73 Cougar xr7 convertible
Acme Automotive Inc.
Raleigh NC
919-881-0364
Reply With Quote
  #7  
Old 09-04-2003, 10:51 AM
Registered User
 
Join Date: Mar 2003
Location: Carmel, CA
Posts: 301
The check engine light is NOT on.
__________________
1973 280 - Sold
1980 300SD - Sold
1982 240D - Stolen
1988 300E - Sold
1989 260E - Sold
1989 560SEL
1994 E420 - Sold
1997 E420
2005 CL500
Reply With Quote
  #8  
Old 09-04-2003, 11:14 AM
Registered User
 
Join Date: Jul 2003
Location: Tulsa
Posts: 304
Joe,

Do you have any suggestions for "best" practices for cleaning EA (throttle body)? You mentioned removing the air mass, but do you use any specail cleaners to clean throttle body? Are there specail areas on the throtttle body that one should pay special attention too when attempting to clean?

Thanks for any suggestions?

Russell
Reply With Quote
  #9  
Old 09-04-2003, 11:22 AM
csnow's Avatar
Registered User
 
Join Date: May 2002
Location: Mass
Posts: 1,127
So it would seem it is an 'idle state' problem.
Start by making sure none of the throttle linkage bits are sticking.

Car can be off for this test:
Actuate throttle linkage with hands at cable, and release very gently.
Make sure everything returns to full idle state, including the various plastic wheels and microswitches.
__________________
1986 300E 5-Speed 240k mi.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 05:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page