Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-13-2000, 12:42 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2000
Location: Charleston, West Virginia, USA
Posts: 110
I've been trying to nail down a suspension issue in my 85 190E 2.3 and I think I've got it...so I want to run it by the experts.

Problem: Thunk sound on turns or speed bumps or sharp curves, coming from the left side of the front. Direction of turn was irrelevant...speed bump only affected left side.

Inspection: I checked anti-sway bar (looked and felt tight), all rubber bushings and control arm. The front left lower ball joint boot was not very pliable and seemed to contain no grease. Front right boot was pliable, resiliant and seemed in good shape.

Diagnosis: Deteriorating left lower ball joint. No swelling, yet, so no rust.

Solution: Replace front lower ball joint. Till then, I plan to grease the joint and fabricate a boot (duct tape, electrical tape...I haven't decided yet) just to dampen the sound and annoyance. It will be some time till I can get around to getting it fixed, though.

What do yall think?

- John

------------------
John J. Meadows
'83 300D 3.0L 260k mi.
'85 190E 2.3L 99k mi.
Reply With Quote
  #2  
Old 07-13-2000, 01:33 PM
J.HIDALGO's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jul 1999
Location: Jax, FL
Posts: 1,785
What about motor mounts?
Reply With Quote
  #3  
Old 07-13-2000, 02:01 PM
Registered User
 
Join Date: Mar 2000
Location: Charleston, West Virginia, USA
Posts: 110
Oh yeah, Motor mounts are 6 months old and in great shape.
Shocks, springs, etc...also in good shape - no noise, good responses.

- John

------------------
John J. Meadows
'83 300D 3.0L 260k mi.
'85 190E 2.3L 99k mi.
Reply With Quote
  #4  
Old 07-13-2000, 03:47 PM
Steve Wengel
Guest
 
Posts: n/a
I had exactly the same symptoms on my 400E at 75,000 miles. I heard that sway bar bushings tend to wear out at about that mileage and cause this symptom, so had them replaced. Worked like a charm.
Incidentally, my local MB dealer diagnosed the problem as a bad left front shock mount and estimated the repair at $1200 . . .
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Ball Joint Question W123 rmmagow Diesel Discussion 9 08-26-2004 09:06 AM
Lower ball joint inspection Hughes6000@att. Tech Help 1 06-01-2004 11:18 AM
Lower Front Ball Joint Replacement on 96 C280 Martineau Gauda Tech Help 3 10-25-2003 11:45 PM
homemade lower ball joint tool william rogers Diesel Discussion 8 06-18-2002 05:43 PM
Spice Bottle Cap special tool for upper ball joint boot. can-do Tech Help 2 01-06-2002 12:40 PM



All times are GMT -4. The time now is 03:26 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page