Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help



Go Back   PeachParts Mercedes-Benz Forum > Mercedes-Benz Tech Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 07-08-2005, 06:47 PM
Evan's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Location: Fairhaven MA
Posts: 299
'01 C320, Will it run with bad altenator?

I have a 2001 Mercedes C320.... Latley when idling, my car will just shut off. No harsh running, no choking. It just shuts off. After many attempts at restarting the vehicle it will finally start back up like nothing was wrong. The check engine light will remain on after i start it... After the vehicle has sat for 2-3 hours and the car is restarted, the engine light is off..

NOW...

Today on the way home im at a stop light, and my car just dies at the stop light, again, no choking...

However this time I noticed a warning light come on the says "BATTERY/ALTENATOR VISIT WORKSHOP!" it flashed in red and the went off. After about 10 minutes of turning the engine over it started as if there was no problem at all..

My first question is
If the altenator fails on this vehicle, will the car remain running off battery power or is it not like the old cars?

Does anyone have any ideas what this could be?

What can I check?

__________________
2001 Mercedes-Benz C320 3.2
1991 Mercedes-Benz 300E 3.0
Reply With Quote
  #2  
Old 07-08-2005, 07:13 PM
Senior Member
 
Join Date: Apr 1999
Location: Walnut,CA,USA
Posts: 554
It will run until battery juice out,have someone check your alternator.
__________________
MB STARS Master Guild Technician,17 years MB tech
14 years independent shop owner
Reply With Quote
  #3  
Old 07-08-2005, 07:23 PM
Evan's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Location: Fairhaven MA
Posts: 299
Yes but will the altenator cause the car to just shut off without any signs?
The battery wasent dead, it turned over fast after it konked out.
__________________
2001 Mercedes-Benz C320 3.2
1991 Mercedes-Benz 300E 3.0
Reply With Quote
  #4  
Old 07-08-2005, 07:27 PM
Senior Member
 
Join Date: Apr 1999
Location: Walnut,CA,USA
Posts: 554
I will read the code from your OBDII to start diagonstics why the engine shut off on you.
__________________
MB STARS Master Guild Technician,17 years MB tech
14 years independent shop owner
Reply With Quote
  #5  
Old 07-08-2005, 08:36 PM
Evan's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Location: Fairhaven MA
Posts: 299
How are you going to do that?
__________________
2001 Mercedes-Benz C320 3.2
1991 Mercedes-Benz 300E 3.0
Reply With Quote
  #6  
Old 07-08-2005, 08:42 PM
Senior Member
 
Join Date: Apr 1999
Location: Walnut,CA,USA
Posts: 554
Goto AUTOZONE to have codes pull for free.
__________________
MB STARS Master Guild Technician,17 years MB tech
14 years independent shop owner
Reply With Quote
  #7  
Old 07-08-2005, 08:44 PM
Moneypit SEL's Avatar
Now what?
 
Join Date: Jun 2005
Location: SE PA
Posts: 525
I'd guess that the alternator light is a result of the engine shutdown, and not the cause. Find out what trouble codes are stored in the computer, and go from there.
__________________
1989 300 SEL that mostly works, but needs TLC
Reply With Quote
  #8  
Old 07-08-2005, 08:50 PM
Evan's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Location: Fairhaven MA
Posts: 299
I wish i had some way to pull the faults.
__________________
2001 Mercedes-Benz C320 3.2
1991 Mercedes-Benz 300E 3.0
Reply With Quote
  #9  
Old 07-08-2005, 09:08 PM
Johnhef's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Frederick, Md
Posts: 4,540
If your belt is fine and in good shape, your alternator isnt putting out enough to satisfy the ME control unit. take a voltage reading of the battery with the engine running, and again at 3000 rpm and report back.

The shutting off thing sounds like a bad crank sensor, especially if there are no codes.

My guesses without seeing the car: replace the voltage regulator on the alternator and replace the crank sensor and your problems will be fixed.
__________________


1980 500SE/AMG Euro
1981 500SEL Euro
1982 380SEL
1983 300TD
1983 500SEC/AMG Euro
1984 500SEC
1984 300TD Euro
1986 190E 2.3-16
1986 190E 2.3
1987 300D
1997 C36 AMG
2003 C320T 4matic

past: 1969 280SE 4.5 | 1978 240D | 1978 300D | 1981 300SD | 1981 300SD | 1982 300CD | 1983 300CD | 1983 300SD | 1983 380SEC | 1984 300D | 1984 300D | 1984 300TD | 1984 500SEL | 1984 300SD | 1985 300D | 1986 300E | 1986 560SEL | 1986 560SEL/Carat | 1987 560SEC | 1991 300D 2.5 | 2006 R350
Reply With Quote
  #10  
Old 07-08-2005, 09:16 PM
Evan's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Location: Fairhaven MA
Posts: 299
Where is the crank sensor located and is it easy to change?
__________________
2001 Mercedes-Benz C320 3.2
1991 Mercedes-Benz 300E 3.0
Reply With Quote
  #11  
Old 07-08-2005, 09:28 PM
Johnhef's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Frederick, Md
Posts: 4,540
Its on the drivers side of the engine, near the trans bellhousing, but still on the engine block. Kind of a pain to get to. You'll need an E8 socket to undo the bolt that holds it in.
__________________


1980 500SE/AMG Euro
1981 500SEL Euro
1982 380SEL
1983 300TD
1983 500SEC/AMG Euro
1984 500SEC
1984 300TD Euro
1986 190E 2.3-16
1986 190E 2.3
1987 300D
1997 C36 AMG
2003 C320T 4matic

past: 1969 280SE 4.5 | 1978 240D | 1978 300D | 1981 300SD | 1981 300SD | 1982 300CD | 1983 300CD | 1983 300SD | 1983 380SEC | 1984 300D | 1984 300D | 1984 300TD | 1984 500SEL | 1984 300SD | 1985 300D | 1986 300E | 1986 560SEL | 1986 560SEL/Carat | 1987 560SEC | 1991 300D 2.5 | 2006 R350
Reply With Quote
  #12  
Old 07-08-2005, 09:37 PM
Evan's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Location: Fairhaven MA
Posts: 299
John, Im glad you brought up the Crank Position Sensor. I work for VW, and everytime a VW has the problem my car is having, it is always the Crank Pos Sensor. Makes a lot of sense. i will go first thing in the morning to have the faults pulled.

What faults am I looking for?
__________________
2001 Mercedes-Benz C320 3.2
1991 Mercedes-Benz 300E 3.0
Reply With Quote
  #13  
Old 07-08-2005, 09:47 PM
Johnhef's Avatar
Senior Member
 
Join Date: Feb 2005
Location: Frederick, Md
Posts: 4,540
As far as the crank sensor problem, it might not have set any faults. 90% of the time it won't. I'm not sure if the regulator will set a code or not, but if you got a battery message in the cluster, it had to have set something. Get a printout of what your codes are and post it.

What are the voltage readings on your battery with it off, running, and at 3K??
__________________


1980 500SE/AMG Euro
1981 500SEL Euro
1982 380SEL
1983 300TD
1983 500SEC/AMG Euro
1984 500SEC
1984 300TD Euro
1986 190E 2.3-16
1986 190E 2.3
1987 300D
1997 C36 AMG
2003 C320T 4matic

past: 1969 280SE 4.5 | 1978 240D | 1978 300D | 1981 300SD | 1981 300SD | 1982 300CD | 1983 300CD | 1983 300SD | 1983 380SEC | 1984 300D | 1984 300D | 1984 300TD | 1984 500SEL | 1984 300SD | 1985 300D | 1986 300E | 1986 560SEL | 1986 560SEL/Carat | 1987 560SEC | 1991 300D 2.5 | 2006 R350
Reply With Quote
  #14  
Old 07-08-2005, 09:53 PM
Evan's Avatar
Registered User
 
Join Date: Nov 2003
Location: Fairhaven MA
Posts: 299
Yea, after my car acts up and i let it sit and cool, usually the light is off. I wonder if it automatically sets readiness code.
__________________
2001 Mercedes-Benz C320 3.2
1991 Mercedes-Benz 300E 3.0
Reply With Quote
  #15  
Old 07-08-2005, 10:15 PM
ozzy's Avatar
benz tech
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 221
Is your car built before 07/01 or after? The pre 07/01 eng m112 had a problem with the connector on the crank sensor, not sealing and allows moisture in. There's an updated plug available, p/n A 112 150 01 33

ozzy

Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Bad Camshaft Position Sensor? deanyel Tech Help 16 04-20-2013 05:55 PM
The last oil thread EVER*! Rahulio1989300E Tech Help 17 04-06-2005 07:41 PM
Learning experience: bad idle, black smoke, hesitation, stalling, lack of power rvenerac Tech Help 1 02-08-2004 02:07 PM
US MB C320 load capacity smaller than German MB C320? ktlimq Tech Help 2 10-22-2003 06:38 AM
Proper run in for new 16V engine? a57oval Tech Help 1 06-27-2001 02:11 PM



All times are GMT -4. The time now is 03:00 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2019, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2018 Pelican Parts, LLC - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page