Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 09-19-2001, 07:32 PM
The Safety Geek
Join Date: Jun 2001
Location: Sudbury, Massachusetts
Posts: 252
Question Lifter noise

I've been here reading for quite a few months, the advice posted always seems genuine, helpfull and relevant...that said, here is my question.
I own a '95 E-320 wagon with 81,000 miles. I bought the car with 70,000 miles and have done oil changes every 2,000 miles since I purchased the car. The engine is in great shape and does not burn any oil. This morning when I started the car there was a loud valve clattering. The car ran for about 20 seconds before I shut it off. I checked the oil level and is was fine. Restarted the engine...same noise. Shut off again after about 20 sec. run time and went to get my stethescope to pin-point the noise.
When I was ready to listen, I re-started the engine and there was NO NOISE!? . Have any of you experienced this before? I am an ASE certified master mechanic, but this is my first mercedes.
Any help will be appreciated, and thanks again for all who give consideration.
Reply With Quote
Old 09-19-2001, 09:37 PM
mplafleur's Avatar
User Friendly
Join Date: Sep 2001
Location: Lathrup Village, Michigan
Posts: 2,939
I thought I had valve train clatter when I started my car, but now that the timing chain broke, I wonder if that was the source.
Michael LaFleur

'05 E320 CDI - 86,000 miles
'86 300SDL - 360,000 miles
'85 300SD - 150,000 miles (sold)
'89 190D - 120,000 miles (sold)
'85 300SD - 317,000 miles (sold)
'98 ML320 - 270,000 miles (sold)
'75 300D - 170,000 miles (sold)
'83 Harley Davidson FLTC (Broken again) :-(
'61 Plymouth Valiant - 60k mikes
2004 Papillon (Oliver)
2005 Tzitzu (Griffon)
2009 Welsh Corgi (Buba)

Reply With Quote
Old 09-19-2001, 09:44 PM
J.HIDALGO's Avatar
Registered User
Join Date: Jul 1999
Location: Jax, FL
Posts: 1,785

Check the "engine shock" and the belt tensioner...
'86 300E
Reply With Quote
Old 09-20-2001, 02:22 AM
Registered User
Join Date: Jun 1999
Location: Los Angeles, Calif, USA
Posts: 521
It may be the check valve. Check these out:

500E still Racka Racka's on cold start up????

500E cold start racka racka's return

It is unlikely the cause stated in the following posts but check it out too:

Mercedes 560 SEL Ticking Noise


Last edited by be459; 09-20-2001 at 02:29 AM.
Reply With Quote
Old 09-20-2001, 10:03 PM
The Safety Geek
Join Date: Jun 2001
Location: Sudbury, Massachusetts
Posts: 252
Smile Valve noise

Thank you to every body who considered my dilemma. Each reply is welcome and appreciated. The threads that were posted proved to be of great interest, and quite informative. Again thanks to all who have reached out to give opinions. I shall let you know of future occurrences, and of my eventual remedy.
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Lifter noise bigben3 Tech Help 26 01-08-2010 02:33 AM
Lifter noise after top-end overhaul on 2.6 w/185k fbins Tech Help 0 08-11-2003 04:04 PM
Lifter Noise on 603 engine airfoill Diesel Discussion 10 04-02-2002 11:27 AM
Lifter Noise SANDEEP Tech Help 3 01-03-2002 08:44 PM
Hydraulic lifter noise or injector noise? jrd Tech Help 6 01-06-2000 05:19 AM

All times are GMT -4. The time now is 01:15 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page