Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 03-13-2002, 09:51 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2001
Location: California
Posts: 324
94 E320 needs smoothing out

Hi all:

My 1994 E320 runs great, but at full throttle the acceleration needs some smoothing out. When accelerating on a freeway ramp, for example in 2nd gear and pulling from 3,000 to 5,500 rpm it feels like there are "flat spots" in the torque curve instead of just pulling steady.

I know it's not a fuel filter because it will get to the high revs just fine. I suspect that the injectors may be dirty, but I'd like to troubleshoot it more first before spending money on it.

What are some common areas that I could clean, test, confirm operation of, etc.? Please share your ideas and experience!

Thanks!
__________________
D.H.

04 ML500
02 E430

Experience is something you don't get until just after you need it.
Reply With Quote
  #2  
Old 03-13-2002, 11:11 PM
Live to Learn
 
Join Date: Mar 2002
Location: Raleigh NC
Posts: 145
I'd bet money your air mass sensor is bad.Very common.The best way is to test via actual values with HHT or SDS (MB dealer scan tools).
I can't promise you anything,but from experience,put one on.
It is the large sensor attached to the air cleaner box between box and tube going to the intake.
MB part # 000 094 05 48
Brian
__________________
Mercedes Benz Master Tech
ASE Master Technician
Diagnostic Technician
Owner of "Behind the Star Inc."
Raleigh NC.
www.behindthestar.com
brian@behindthestar.com
Reply With Quote
  #3  
Old 03-15-2002, 12:42 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2001
Location: California
Posts: 324
Thanks for the suggestion Brian.

When I do a search here I see that the mass air sensor is a very common problem on the 94 E320. However, I also see that the symptoms are commonly an erratic idle. Do you frequently see symptoms like mine from the bad sensor as well?

If that's the only or most likely cause I'll have to go get it scanned.

Any other inputs or ideas?

Thanks again!
__________________
D.H.

04 ML500
02 E430

Experience is something you don't get until just after you need it.
Reply With Quote
  #4  
Old 03-15-2002, 02:02 PM
Registered User
 
Join Date: Aug 1999
Location: Florida / N.H.
Posts: 8,777
If ignition codes come up, a common fault [ and easy fix] on the E320 - 104s is the three plug connectors under the ign. coils.
Reply With Quote
  #5  
Old 03-17-2002, 10:59 PM
Live to Learn
 
Join Date: Mar 2002
Location: Raleigh NC
Posts: 145
I see symptoms exactly like you describe.
Brian
__________________
Mercedes Benz Master Tech
ASE Master Technician
Diagnostic Technician
Owner of "Behind the Star Inc."
Raleigh NC.
www.behindthestar.com
brian@behindthestar.com
Reply With Quote
  #6  
Old 03-22-2002, 06:46 PM
Registered User
 
Join Date: Jun 2001
Location: California
Posts: 324
Solved - follow up

Thanks for the help on this.

The problem was a dirty air filter! Shame on me!

Normally I change them every 3rd oil change, or 9,000 miles. I've only had this car for 6,000 miles so far, and it looked pretty new when I got it. I changed the stock filter out for a 3-stage foam filter and my problem went away. We're breathing freely now!

Arthur, I checked my coil-to-plug connectors and they are the old part numbers, indicating that they are original. Per everyone's experience here, I am going to upgrade/replace them with the new part number.

Next I need to check my OVP to see if it's the original Siemens part. If so, it's next.

Brian, I'll file your diagnosis away for next time - but hopefully I won't have to replace that mass air sensor anytime soon (not cheap!).

Thanks again.
__________________
D.H.

04 ML500
02 E430

Experience is something you don't get until just after you need it.
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
My E320 is magnifgicent. ksing44 Performance Paddock 9 04-03-2005 09:37 AM
E320 95 turn signal does not work duc4208 Tech Help 4 09-05-2004 02:36 PM
Isn't the 96 E320 and the 94-95 E320 basically the same car? jrmd01 Open Discussion 8 08-26-2004 01:12 AM
Help! Will 2003 E320 factory rims fit my 1998 E320? sblanken Wheels & Tires 1 07-25-2003 10:18 AM



All times are GMT -4. The time now is 05:30 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page