Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 01-07-2003, 12:45 PM
Itgb's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: San Diego
Posts: 138
Anitlock light on, idling high and bad cold start

Just recently I had the antilock light come on which means there is a malfunction in the ABS system. When this happens the engine idles at 1700rpm instead of the normal 1000rpm. Then the next day in the morning, the car barely started after turning over a bunch of times.

I just had the car dynoed and found that it was running lean. Would this have anything to do with it? I also changed the spark plug wires to Nology HotWires...they have a metal attachment that comes out of each wire which they say should be attached to a ground point somewhere to ground each wire. There is no place to do this on the 16V engine, so I was wondering if this had anything to do with it and can i just cut them off since I have never seen this on any other set of spark plug wires.

Thanks,
Giancarlo
__________________
2003 BMW M3 Vert | 2005 Volvo S60 2.5T | 2006 Scion xB | 1986 MB 190E 2.3-16 - SOLD
Reply With Quote
  #2  
Old 01-07-2003, 01:03 PM
PaulC
Guest
 
Posts: n/a
Do a site search on "OVP" or "over voltage relay". It sounds like yours is bad or has blown it's fuse.
Reply With Quote
  #3  
Old 01-07-2003, 01:33 PM
Itgb's Avatar
Registered User
 
Join Date: Jan 2002
Location: San Diego
Posts: 138
Thanks for the lead, but now the plot thickens. My friend gave me his supposed Euro fuel pump relay before he sold his car. I didn't know which one it was but he took out the red relay with a fuse on top and put it in my car and told me that was the fuel pump relay. Could it actually be the over voltage relay instead? The fuse and cover on the top were kinda lose, so maybe the fuse lost contact. Could this have caused the problems with the ABS light and high idle?

Thanks,
Giancarlo
__________________
2003 BMW M3 Vert | 2005 Volvo S60 2.5T | 2006 Scion xB | 1986 MB 190E 2.3-16 - SOLD
Reply With Quote
  #4  
Old 01-07-2003, 01:42 PM
Registered User
 
Join Date: Oct 2002
Location: Toronto, Canada
Posts: 700
OVP can cause problems with any electrical system in the car, engine especially since the sensors and controls there are very sensitive. Fuel pump relay is a black box, OVP is aluminum with a rd cap and a fuse in it.

xp
Reply With Quote
  #5  
Old 01-09-2003, 03:59 PM
Registered User
 
Join Date: Apr 2002
Location: Surrey, Uk
Posts: 254
Classic symptoms of OVP relay failure. It is the only component in common with both ABS and fuel injection systems.
__________________
Mick J
'08 Chrysler 300CRD (MB OM 642 engine)
'95 E220 estate
'89 230TE (R.I.P.)
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 03:23 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page