Parts Catalog Accessories Catalog How To Articles Tech Forums
Call Pelican Parts at 888-280-7799
Shopping Cart Cart | Project List | Order Status | Help




Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

Reply
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
  #1  
Old 05-12-2003, 06:03 PM
Registered User
 
Join Date: Jan 2001
Location: Charleston, SC
Posts: 93
Fuel Injector Replacement 88 TE

I am considering replacing the injectors on the TE due to a rough idle for 3-5 seconds on a cold start. I have read a bunch of the posts concerning presurizing new injectors before installing. Opinions seem to vary on whether it is necessary. What do the techs. out there do?

Ed
Reply With Quote
  #2  
Old 05-12-2003, 10:22 PM
sixto's Avatar
smoke gets in your eyes
 
Join Date: Jun 2000
Location: SF Bay Area
Posts: 19,751
Have you replaced the check valve by the fuel pump? Have you tested the accumulator?

Sixto
91 300SE
87 300SDL
83 300SD
Reply With Quote
  #3  
Old 05-13-2003, 07:20 AM
Blu 420Sel's Avatar
Registered User
 
Join Date: Feb 2003
Location: Connecticut
Posts: 274
What's your milage? Befreo jumping into injectors I would at least do the fuel filter ($20) and check valve ($11) first. A rough idle could be lots of things. It'll cost $250-300 for new injectors and associated parts. I would run as many tests as possible to be sure that's your problem. There are lots of good diagnostic tips in the archives, its worth the read.

good luck!
__________________
1988 420SEL 170K
Reply With Quote
  #4  
Old 05-13-2003, 11:06 AM
Registered User
 
Join Date: Jan 2001
Location: Charleston, SC
Posts: 93
Thanks for the suggestions. The wagon has 167k on it. I replaced both the filter and the check valve in Feb. I have gone through the archives and read all I could on the rough idle subject (is there a 300E/TE out there w/o a rough idle?).

My situation is strictly on a cold start up. Fires right up but idles very rough for 2-5 seconds then smooths out. My guess is an injector is leaking down and flooding one cylinder. Injector cleaner does not help. Wires, plugs, rotor are all good/new.

Replacing the injectors seems to be the next logical step. Still would like to hear from one of the Techs. on the pressurizing issue.

Thanks,

Ed C.
Reply With Quote
  #5  
Old 05-13-2003, 05:33 PM
sixto's Avatar
smoke gets in your eyes
 
Join Date: Jun 2000
Location: SF Bay Area
Posts: 19,751
The techs will likely tell you to get a shop manual and a proper gauge set so you can monitor system pressure and stop guessing.

Try this -- turn the key to run and leave it there for a few seconds until the pump stops. See if the engine stabilizes more quickly when you start.

Sixto
91 300SE
87 300SDL
83 300SD ... any takers at $1100?
Reply With Quote
  #6  
Old 05-19-2003, 01:31 AM
ako ako is offline
Registered User
 
Join Date: Jan 2003
Location: Los Angeles
Posts: 63
Quote:
Originally posted by ED C.
Thanks for the suggestions. The wagon has 167k on it. I replaced both the filter and the check valve in Feb. I have gone through the archives and read all I could on the rough idle subject (is there a 300E/TE out there w/o a rough idle?).

My situation is strictly on a cold start up. Fires right up but idles very rough for 2-5 seconds then smooths out. My guess is an injector is leaking down and flooding one cylinder. Injector cleaner does not help. Wires, plugs, rotor are all good/new.

Replacing the injectors seems to be the next logical step. Still would like to hear from one of the Techs. on the pressurizing issue.

Thanks,

Ed C.
Ed C.,

1. How is your fuel consumption?

2. Have you changed the injectors yet?

I have the same car as yours and the same cold start rough idle (1-2 seconds) problem too. My fuel consumption is down to 18 mpg from 21-23 mpg. Except for the rough cold-start and high fuel consumption, the car runs fine.

RV
-----------
92 300 TE 115K miles
Reply With Quote
Reply

Bookmarks

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is On
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On




All times are GMT -4. The time now is 11:34 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2017, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page