Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 08-02-2000, 11:09 PM
Registered User
Join Date: May 2000
Posts: 376
Have an 87 16V that refuses to idle. Attempt to hold at a steady rpm and it will surge like it is cleaning up and then drop like it is out of gas or loading up. I tend to think out of gas as the plugs are really clean. O.V. relay good, EHA checks out o.k., temp sensors o.k. fuel pressure checked at cold start line (the only one I can tap into) checks out o.k.. fuel relay o.k. I checked the throttle valve swith and my results do not correspond with what the c.d. says. Has anyone ever experienced a problem with one of these? What would the symptoms be? The car has sat for about 6 months and the gas level in the tank got real low. I wondering if maybe it ingested some garbage as when I purged the lines afer the pressure test some rusty looking fluid initially came out and then clean up after the next test. Could a clogged filter cause some strange symptoms? Thanks
Reply With Quote
Old 08-05-2000, 08:26 AM
Posts: n/a
Did you visually inspect the plugs, cap,and rotor as well? When u said that the car set for 6 mos, was it started at all during this time period or was it sitting? Good luck, Joe
Reply With Quote
Old 08-05-2000, 09:30 PM
Registered User
Join Date: Mar 1999
Location: Suwanee, GA, USA
Posts: 4,712
Yes, a clogged filter or even some dirt in the fuel distributor can do this. There is a screen on the inlet fitting that adapts the fuel line to the distributor.

Donnie Drummonds
1991 GMC Syclone
Reply With Quote
Old 08-06-2000, 01:01 AM
Registered User
Join Date: May 2000
Posts: 376
Thanks for all the help. I ended up richening the mixture and now it idles, but I still believe it has a vacuum leaks somewhere as it is still a bit rough. The vacuum gauge, at idle in drive, is about 1/3 off the stop. I can`t recall it being there before. I`ll keep looking. Thank`s again everyone. At least that new tensioner and chain are nice and quiet!
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Poor 16v idle related to tacho???? Uk Merc Man Tech Help 3 08-27-2004 09:46 PM
The 16V idle saga continues 16VAlex Tech Help 6 01-10-2004 05:24 PM
Hunting idle on a 16v kiato4 Tech Help 5 12-14-2003 07:57 AM
1986 16V idle speed.... aander Tech Help 2 12-31-2002 11:49 AM
Unstable idle on a 16V. Where to look? Tinker Tech Help 3 10-19-2002 11:20 AM

All times are GMT -4. The time now is 06:07 PM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page