Parts Catalog Accessories Catalog Tech Info Tech Forums
  Search our site:    
 Cart  | Project List | Order Status | Help    

Go Back   PeachParts Mercedes ShopForum > Technical Information and Support > Tech Help

LinkBack Thread Tools Display Modes
Old 10-13-2002, 03:59 PM
Posts: n/a
Nobody has ever seen this before!

I've serached and posted, but I don't think anybody has seen this before.

MBZ 1993 400E
Dead Radio
No response when I push the power button.
Except, occasionally " E 2" will come on the display for about 5 seconds and go off.

Checked all the fuses, no aparent failures. Everything else on the same fused circuit works OK

It must have (some) power, for the E 2 to display.

One more hint, perhaps; The seat belt warning light flashes all the time, and I think that started at the same time the radio quit working.

Anybody have any ideas about what might be wrong?

Reply With Quote
Old 10-13-2002, 06:23 PM
Registered User
Join Date: Jun 2001
Location: Omaha, NE
Posts: 962
I seem to remember seeing the "E2" error code on my radio when it went bad. It turned out to be the actual tuner which is in the trunk (the head unit in the dash is basically buttons and the tape player).

There is a separate Becker forum. Might want to check this out. Do an internet search on "becker board" and you should find it.

The other excellent source of info is Beckerautosound. They have a web site and very knowledgable techs. One of them, Ed Ebel, is a regular on the Ritter/Easley list.
'93 400E
Reply With Quote
Old 10-13-2002, 06:58 PM
Registered User
Join Date: Mar 2000
Posts: 517
Faults that will trigger E2 code -

1. Input power to receiver is missing.

2. Receiver unit fuse is open.

3. Bus cable connecting head unit to receiver is not connected or is defective.

4. Receiver unit is defective.

If vehicle is equipped with factory CD changer -

5. Disconnect changer from head unit. If E2 code disappears, replace CD changer.
Reply With Quote
Old 10-13-2002, 08:53 PM
Registered User
Join Date: Jun 2002
Location: Connecticut
Posts: 118
400E is correct. You have a faulty sending unit which, if similar to my 300TE 4Matic Wagon, is located in the trunk. Becker, (which is located in New Jersey), will swap you your old unit for a new one at a fraction of the cost for a new unit, which is about $2500. This is a common problem, especially in the wagons due to a design flaw, (gasp!), that put the rear window washer fluid tank next to the sending unit. Over time, spillage from filling and sloshing while driving lands on the unit and corrodes it. When I removed mine, it was practically blue! The radio in the dash may or may not need to be replaced too, but Becker has a swap package for that too. The link to Becker's website is: Their is also a question and answer forum, or you could just call them about your problem. Good luck.

1962 MB 220SEb "Fintail" Sedan
1963 Vespa VNB4T Scooter
1992 MB 300TE 4Matic Wagon
1995 Subaru Wagon AWD
Reply With Quote
Old 10-14-2002, 11:50 AM
Posts: n/a
Thanks everybody

Thanks everybody for all the good help. Someone has cut a wire/cable that leads to a box mounted to the fender on the left side of the car.
It's like this , I took my car in for oil change and all was fine, used a discount for new customers and tried a different MBZ service center than I usually use. My radio is always on.

When I left it didn't work. I should have returned immediately.

After posting to this site, I opened the hood and found this cable has been "shaved" to expose and cut through all the wire shielding, and the center wire as well! Only being held together by a few strands. Such a sloppy job, and very obvious too. Insulation and reminants of the braded wire sheilding from a two inch section is just laying all arround the fender. The cable is easily removed from the box by simply unpluging it. I can't see immediately what this person had in mind. ???

I am going back to see if it is a single strand of the sheild wire or the center wire that is holding things together. or is everything tangeled together.

Does anybody know what the cable is fore. My first guess is that it looks something like a cable that goes to the radio antenna.

More information is comming. I'll get a better description of the "box" and any part numbers on it.
Thanks again.
Reply With Quote


Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

All times are GMT -4. The time now is 01:18 AM.

Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2016, vBulletin Solutions, Inc.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Copyright 2011 Pelican Parts - Posts may be archived for display on the Peach Parts or Pelican Parts Website -    DMCA Registered Agent Contact Page